Ще продължи ли какаото да поскъпва и през 2014 г.?

Световните продажби на шоколад се очаква да нараснат с 2% през следващите 12 месеца

03.01.2014 | 10:16
Ще продължи ли какаото да поскъпва и през 2014 г.?

Какаото – най-добре представилият се актив на стоковите пазари през 2013 г. – изглежда е готово да запази челната си позиция и през новата година. Цената на суровината ще бъде стимулирана от свиването на предлагането и все по-засилващото ще търсене в Азия, смятат експерти.

Какаото приключи 2013 г. с ръст от над 33% на фона на опасения за глобален дефицит в доставките и нарастващо търсене на суровината, която се използва за направата на шоколад.Hidden Field

Според анализаторите от Phillip Futures през 2014 г. реколтата ще бъде засегната от неблагоприятните климатични и структурни условия в Кот д'Ивоар и Гана – двата най-големи производители в света.

Въпреки че контрактите върху какаото поевтиняха в началото на новата година до повече от 7-седмично дъно, от Phillip Futures вярват, че структурните промени коренно ще променят пазара през следващите месеци.

"Фермерите в Кот д'Ивоар смятат, че е по-добре да отглеждат палмово масло и каучук, тъй като те осигуряват доходи през цялата година. Какао само осигурява постъпления едва когато можете да съберете реколтата", посочи пред CNBC Автар Сандху.

Компанията очаква тенденцията на намаляване на производството, съчетана със силното потребление, да проправи пътя за солиден ръст на цената на суровината през тази година.

Световните продажби на шоколад се очаква да нараснат с 2 на сто през 2014 г., водени от все по-засилващия се глад в Азия.

Сандху очаква дефицит на какао в размер на 200 000 тона през тази година с оглед на нарастващото търсене.

Междувременно Международната организация за какаото съобщи през миналия месец, че очаква търсенето да надхвърли производство с 70 000 метрични тона за сезона, започващ през октомври.

Повече за суровинния пазар може да видите в материала на Bloomberg!