Банките ще са основните печеливши от новите IPO-та в Китай

Ходът ще даде на вложителите известна увереност за инвестиране в акции на местни компании, коментира експерт

03.01.2014 | 09:32
Банките ще са основните печеливши от новите IPO-та в Китай

Въпреки позитивните празнични настроения от последните дни около настъпването на новата година пазарите в Китай трябва да бъдат внимателни в предстоящите месеци.

Вдигането на възбраната за нови първични публични предлагания (Initial public offering – IPO) може да засили настроенията, като фокусът трябва да се обърне към положителните фактори за бенчмарка Shanghai Composite, казват анализатори.Hidden Field

Китай допълни списъка с листнатите публични дружества с още шест компании. Властите бяха замразили одобренията за повече от година, припомня CNBC.

По думите на експерта за Азия в JPMorgan Тай Хуей новите правила за IPO-тата трябва да помогнат да се стимулират позитивните нагласи на фондовите борси в страната. През последните години китайските фирми бяха поставени под натиск поради редица счетоводни скандали.

"Мисля, че ходът ще даде на вложителите известна увереност за инвестиране в акции на местни компании", заяви Хуей.

Според други анализатори финансовите акции ще са сред големите печеливши от вдигането на възбраната върху IPO-тата. Банките и финансовите институции ще отчетат по-големи приходи от такси, свързани с новите листвания.

"Ако китайската икономика се стабилизира, китайските банки ще се справят още по-добре", посочи Джаксън Уонг, вицепрезидент на Tanrich Securities.

Повече за пазарите в Китай и дълговете на местните власти може да видите в материала на Bloomberg!