JPMorgan ограничи клиринговите плащания в долари за латвийските кредитори

Решението JPMorgan на няма да попречи на търсенето ни на други партньори, коментираха от латвийската банкова асоциация

02.01.2014 | 12:20
JPMorgan ограничи клиринговите плащания в долари за латвийските кредитори

Американската банка JPMorgan Chase & Co e спряла клиринговите плащания в долари за латвийските кредитори, стана ясно от информация на банковата асоциация на прибалтийската страна.

"JPMorgan е надежден партньор, без съмнение", коментира през Bloomberg Мартинс Бичевкис, президент на Латвийската асоциация на търговските банки. "Това обаче няма да попречи на търсенето ни на други партньори", допълни той.Hidden Field

Бившата съветска република стана 18-тият член на еврозоната на 1 януари. Към момента страната продължава да поддържа доверието на Deutsche Bank AG и Commerzbank AG. Германските банки са двата единствени западни кредитора, които латвийските банки могат да използват за международни трансфери в щатски долари.

Представителите на базираната в Ню Йорк JPMorgan отказаха да коментират изявлението на Бичевкис. Deutsche и Commerzbank също не обсъдиха пред медиите потенциалния ефект от оттеглянето на JPMorgan върху бизнеса си.

Решението на JPMorgan може да повиши разходите за правене на чуждестранен бизнес, коментира Гене Золотарев, председател на базираната в Женева компания за управление на активи Maximus Capital SA.

"Това означава, че разходите за достъп до един долар ще се покачат за по-малките банки", заяви Золотарев. "Все още има достъп до щатската валута, просто трябва да се мине през няколко посредника за извършване на плащания", допълни още той.

Повече за влизането на Латвия в еврозоната може да видите в материала на Bloomberg!