UBS прогнозира ново двуцифрено поевтиняване на златото през 2014 г.

За притежателите на жълтия метал това ще бъде още една година ужасна година, коментира анализатор

02.01.2014 | 09:50
UBS прогнозира ново двуцифрено поевтиняване на златото през 2014 г.

Цената на златото претърпя бурен спад през 2013 г., но тенденцията може и да не спре през новата година, заяви експерт от UBS. По думите му жълтият метал може да отчете ново двуцифрено поевтиняване през следващите 12 месеца, пише CNBC.

"За инвеститорите, които притежават злато, това ще бъде просто още една година ужасна година", коментира Доминик Шнайдер, ръководител на звеното за нетрадиционни класове активи в UBS Wealth Management. Според него стойността на благородния метал ще се понижи до равнище от 1 050 долара за тройунция през тази година, или с около 13% надолу спрямо текущите нива.

"Хората говорят за свиването на количествените улеснения на Фед, но бих се фокусирал в лихвените нива. Ако правим 12-месечна прогноза, трябва да вземем предвид и покачването на лихвените проценти", посочи Шнайдер. каза той.

Цената на златото постигна най-значителното си годишно понижение в последните 32 години, смъквайки се с повече от 28% за дванадесетмесечието. Най-сериозна тежест върху стойността на актива имаше решението на американската централна банка да ограничи месечните си покупки на облигации.

Експертите от UBS не са сами в прогнозата си за поевтиняване на благородния метал. Американската инвестиционна банка Goldman Sachs очаква цената на златото да отстъпи с най-малко 15 на сто през 2014 г.

Противоположна позицията зае старши анализаторът в Motley Fool Джо Магиър. По думите му инвеститорите не трябва да омаловажават риска от силен ръст на инфлацията през тази година.

"Мисля, че времето да се тревожим за инфлацията е времето, когато никой друг не е притеснен, което вероятно е сега. Ако сте купили злато на цена от 1 900 долара за тройунция, не знам защо то да не представлява интерес и при равнище от 1 200 долара за тройунция", коментира Магиър.

По време на късната азиатска сесия в четвъртък цената на благородния метал се изкачва с 1,49 на сто до равнище от 1 220,20 долара за тройунция.

Повече по темата може да видите в материала на Bloomberg!