Фондовете в акции изпращат най-добрата си година в историята

Входящите парични потоци във взаимните и борсово търгуваните фондове отбелязаха рекорден връх

27.12.2013 | 11:09
Фондовете в акции изпращат най-добрата си година в историята

Инвеститорите са вложили 345 млрд. долара във взаимни и борсово търгувани фондове в акции през тази година, считано до 23-ти декември, информира CNBC, позовавайки се на данни на компанията за маркетингови проучвания TrimTabs Investment Research.

Сумата надвишава 324-те млрд. долара, които бяха вложени през 2000 г., когато балонът на акциите в технологичния сектор се спука. Така 2013 г. се нарежда на първо място по годишни парични постъпления в историята, каза изпълнителният директор на TrimTabs Дейвид Сантчи.

Вливането на пари във взаимните и борсово търгуваните фондове в акции, които са популярни сред индивидуалните инвеститори, става на фона на растящите до нови върхове цени на акциите. Индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 са се покачили с над 20% през годината, бележейки съответно 10- и 16-годишни върхове, а Nasdaq надхвърля 30-процентен ръст.

2013 г. бележи и значително отклонение от тенденциите, които пазарът следваше през последните няколко години. През всяка от последните три години инвеститорите неизменно са изтегляли над 150 млрд. долара от взаимни и борсово търгувани фондове в акции, според данни на EPFR Global.Hidden Field

Голяма част от малките инвеститори подхождаха към акциите, имайки едно наум, след горчивия им опит от кризата през 2008 г. Но от 2009 г. насам борсата е във възход и желанието да се възползват от растящите цени започва да надделява над страха им.

С основна заслуга за прогреса на фондовете са стимулите на Федералния резерв, растящото икономическо доверие, стабилният ръст на корпоративните печалби и по-големият брой индивидуални инвеститори на борсата.

По-рано този месец Фед обяви, че ще започне дългоочакваното свиване на програмата си за изкупуване на облигации през януари. Въпреки това мнозина експерти смятат, че бичият пазар, който започна в началото на 2009 г., ще продължи и през 2014 г., макар и с по-бавно темпо.

Повече за развитието на пазарите и икономиката на САЩ може да видите в материала на Bloomberg!