fallback

Цената на петрола отново ще тръгне надолу през 2014 г.

Ако запасите в САЩ започнат отново да се повишават, цените ще паднат до 93-96 долара, а впоследствие и до около 90 долара към края на първото тримесечие.

25.12.2013 | 16:54

Цената на американския лек суров петрол се повиши през последните дни до нива от близо 100 долара за барел. Финансистът Филип Щрайбъл обаче прогнозира пред Bloomberg, че в началото на следващата година цените ще се понижат отново заради натрупването на запаси в САЩ.

"През последните три-четири седмици видяхме значително усвояване на петролните запаси в Съединените щати. Преди шест седмици те се понижиха с цели 10 милиона барела. Това е огромно търсене, но не само в Съединените щати. В същото време наблюдаваме и повишение на износа от някои страни. В крайна сметка цената на американския лек суров петрол е близо до трицифрени стойности", коментира той.

Експертът поясни, че рафинериите Рафинериите плащат данък върху натрупаните запаси, поради което те се опитват да ги използват възможно най-бързо преди края на годината.

След това обаче рафинериите ще увеличат запасите от бензин и гориво за отопление.

“Цената на горивата не се увеличава толкова бързо, колкото тази на суровия петрол. Тази тенденция ще се обърне по някое време, а бензинът и отоплителните горива ще започнат да поскъпват”, коментира той.

"Ако наистина запасите започнат да се повишават отново, с по 2-3 милиона барела на седмица, цените на петрола вероятно ще паднат до 93-96 долара, а впоследствие и до около 90 долара към края на първото тримесечие”, прогнозира експертът.

Вижте още във видеото на Bloomberg

 

fallback
fallback