Цената на петрола отново ще тръгне надолу през 2014 г.

Ако запасите в САЩ започнат отново да се повишават, цените ще паднат до 93-96 долара, а впоследствие и до около 90 долара към края на първото тримесечие.

25.12.2013 | 16:54
Цената на петрола отново ще тръгне надолу през 2014 г.

Цената на американския лек суров петрол се повиши през последните дни до нива от близо 100 долара за барел. Финансистът Филип Щрайбъл обаче прогнозира пред Bloomberg, че в началото на следващата година цените ще се понижат отново заради натрупването на запаси в САЩ.

"През последните три-четири седмици видяхме значително усвояване на петролните запаси в Съединените щати. Преди шест седмици те се понижиха с цели 10 милиона барела. Това е огромно търсене, но не само в Съединените щати. В същото време наблюдаваме и повишение на износа от някои страни. В крайна сметка цената на американския лек суров петрол е близо до трицифрени стойности", коментира той.

Експертът поясни, че рафинериите Рафинериите плащат данък върху натрупаните запаси, поради което те се опитват да ги използват възможно най-бързо преди края на годината.

След това обаче рафинериите ще увеличат запасите от бензин и гориво за отопление.

“Цената на горивата не се увеличава толкова бързо, колкото тази на суровия петрол. Тази тенденция ще се обърне по някое време, а бензинът и отоплителните горива ще започнат да поскъпват”, коментира той.

"Ако наистина запасите започнат да се повишават отново, с по 2-3 милиона барела на седмица, цените на петрола вероятно ще паднат до 93-96 долара, а впоследствие и до около 90 долара към края на първото тримесечие”, прогнозира експертът.

Вижте още във видеото на Bloomberg