Чака ли ни масивна корекция на пазара на акции през догодина?

Предстои трудна година за фондовите борси, смятат експерти

20.12.2013 | 18:40
Чака ли ни масивна корекция на пазара на акции през догодина?

Пазарите успяха, издържаха теста. На 18 декември Федералният резерв на САЩ изненада мнозина, решавайки да понижи покупките си на облигации, което обаче не повлия негативно нито на акциите, нито на доходността по държавните бонове.

Сега всички са подготвени 2014 г. да ни донесе нови положителни новини. Всъщност, не. Не и управляващият съдружник в Noster Capital Педро де Нороня, според когото единственият начин да станем свидетели на добра 2014 г. е да има "масивна корекция" при акциите.

"Не съм съвсем убеден, че това движение ще продължи", посочи пред CNBC Нороня. "Естествената реакция на по-високата доходност е спад на фондовите пазари", добави той.

След края на последното си заседание за годината Американската централна банка оповести решението си да свие месечните покупки на активи с 10 млрд. до 75 млрд. долара считано от януари. За да смекчи негативното въздействие, Фед запази основната си лихва в близост до нулата, поне докато безработицата не спадне под 6,5 на сто.Hidden Field

Пазарите по света нараснаха, въпреки че доходностите по облигациите също отчетоха растеж до 2,9272% в петък. Някои инвеститори, включително Нороня, останаха озадачени от това съотношение поради метода за оценка на фондовете, известен като дисконтиране на парични потоци. Той е широко използван и позволява на анализаторите да изчисляват реалните стойностите на книжата.

Изчисленията се базират на множество фактори, като инфлацията и способността на компанията да се кредитира. Един от основните фактори, използвани в уравнението, е доходността по 10-годишните облигации , която се приема за традиционен нискорисков лихвен процент. Колкото по-високи са доходностите, толкова по-малък паричен поток може да очаква компанията за в бъдеще и толкова по-скъпо ще е кредитирането ѝ.

"Инвеститорите трябва да осъзнаят, че почти 50 на сто от ръста на S&P 500 от 2009 г. до този момент дойде от по-ниски лихвени проценти", отбеляза Нороня. "Този прилив сега е изместен и тези попътни ветрове се превърнаха в насрещни ветрове. Това прави 2014 г. по-трудна за капиталовите пазари".

Педро де Нороня признава, че становището му е "теоретично", като акциите може и да поскъпнат още догодина. Въпреки това той се оказа поредният експерт, който посочи, че 2014-та ще бъде трудна година за държавните ценни книжа и акциите.

Боб Януа от Nomura Bank прогнозира, че в периода март-декември 2014 г. акциите ще изгубят между една четвърт и половината от стойността си.

Според ръководителя на глобалните валутни стратегии в Societe Generale Кит Джъкес S&P 500 първоначално ще се консолидира след решението на Фед, но впоследствие бързо ще обърне тренда към средата на 2014 г.

"До средата на годината доходността по 10-годишните съкровищни ​​бонове ще насочи към 3,5 на сто. Това ще предизвика рязка корекция на пазара на акции", посочи още той.

Джъкес очаква до края на 2014 г. доходността да достигне 3,75%, като пазарите ще бъдат в постоянна готовност за допълнително свиване на стимулите от страна на Фед.

Какви алтернативни инвестиции ще предлага следващата година, вижте в материала на Bloomberg!