Пазарите в Азия приключиха седмицата разнопосочно

Инвеститорите се водеха от решенията на Японската и на Китайската централни банки

20.12.2013 | 11:04
Пазарите в Азия приключиха седмицата разнопосочно

Днес китайският водещ индекс Shanghai Composite затвори при най-ниското си ниво от 23 август насам. Причината са опасенията за затягане на ликвидността. Основните индекси в останалата част на Азия приключиха сесията в петък в различни посоки.

Shanghai Composite се смъкна с 2,02% до 2 084,79 пункта. В Япония Nikkei 225 почти не се измени, като нарасна минимално с 0,07% до 15 870,42 пункта. Hang Seng се понижи с 0,33 на сто до 22 812,18 пункта. В Южна Корея KOSPI регистрира ръст от 0,39% до 1 983, 35 пункта. В Австралия основният бенчмарк S&P ASX 200 е нагоре с 1,21% до 5 265,22 пункта е. Той приключи сесията на двуседмичен връх.

За трети пореден ден лихвените проценти на паричния пазар в Китай се покачиха. Лихвата по 7-дневните репо операции отчете най-високата си стойност от кредитната криза през юни. Скокът бе факт независимо от това, че все пак Централната банка на Китай предприе смешни мерки и вля ликвидност.

Финансовите компании се оказаха губещите. Merchants Bank изгуби 3,5, а Hua Xia Bank - 4% от стойността на книжата си. Компаниите, добиващи злато, също се представиха зле, след като цената на ценния метал се придвижи към близо 6-месечно дъно. Акциите на Shandong Gold са надолу с 5%, а тези на Zhongjin Gold – с 4 на сто.

На борсата в Хонконг акциите на China Everbright Bank поевтиняха с около 5% в дебюта на банката, след като тя набра 3 млрд. долара от първичното си публично предлагане. Това е третият опит на институцията да излезе на борсата.

На борсатта в Страната на изгряващото слънце акциите успяха да заличат загубите и в крайна сметка Nikkei затвори на зелена територия. Йената удари ново 5-годишно дъно спрямо щатския долар след решението на Японската централна банка да остави гъвкавата си парична политика.

Акциите на Nissan Motor и на KDDI поевтиняха с над 2% всяка.

Книжата на Panasonic поскъпнаха с 0,2%, след като компанията обяви, че ще затвори два свои завода за полупроводници през следващата фискална година. Това е част от плана на електронния гигант да съживи бизнеса си като започне да съкращава производството.

В Австралия Australia New Zealand Banking прибави 2 на сто към пазарната си капитализация, а Commonwealth Bank of Australia – 1,4%.

Акциите на Telstra поскъпнаха с 1,7%, след като компанията обяви, че ще продаде мажоритарния си дял в базираната в Хонконг CLS на HKT за 1,8 млрд. долара.

Поевтиняването на южнокорейския вон подкрепи основния индекс KOSPI. Акциите на Hyundai Motor и на Kia Motors поскъпнаха съответно с 1,8% и 2,2%.

Повече за глобалния капиталов пазар вижте в материала на Bloomberg!