Златото поевтиня до под 1 200 долара за тройунция

По-слабите от очакваното икономически данни от САЩ не успяха да спрат поевтиняването на благородните метали

20.12.2013 | 09:23
Златото поевтиня до под 1 200 долара за тройунция

Цената на златото се смъкна под 1 200 долара за тройунция за първи път от юни насам, предава MarketWatch. Основната причината е решението на Федералния резерв на САЩ да понижи месечните си покупки на активи с 10 млрд. до 75 млрд. долара.

По време на късната търговия в Азия в петък златото с доставка през февруари поевтинява с 0,02 на сто до 1 193,40 долара за тройуцния

В началото на търговията на азиатския континент стойността на жълтия метал отстъпи до сесиен минимум от 1 187,30 долара за тройунция.

Фючърсите върху златото бяха под силен натиск в четвъртък, поевтинявайки до най-ниското си равнище в последните три години след новините от Фед.

Индексът на производствената активност във Федералната нарасна до 7 пункта през декември спрямо постигнатите 6,5 пункта месец по-рано. Въпреки ръста анализаторите очакваха по-силно покачване до 10 пункта.

Отделен доклад показа, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са намалели с 4,3% до сезонно коригираните 4,9 млн. през ноември. Месец по-рано бе отчетен растеж от 5,12 млн.

Също в четвъртък, Министерството на труда на САЩ съобщи, че броят на лицата, подали молби за първоначални помощи при безработица, се е увеличил с 10 000 до сезонно изгладените 379 000 – най-високото равнище от март насам.

"Ако цената на златото успее да формира стабилна и дългосрочна перспектива при над 1 220 долара за тройунция, инвеститорският интерес вероятно отново ще се покачи", отбеляза Ойген Вайнберг, ръководител на звеното за стокова търговия в Commerzbank. "В края на краищата, значителна несигурност по отношение на количествените улеснения няма, което означава, че призракът на изтъняването е загубил способността си да изплаши пазара на злато", добави той.

Междувременно среброто с доставка през март също продължава стабилното си поевтиняване. Цената на метала се смъква с 0,08 на сто до 19,170 долара за тройунция.