Борсите в Европа реагираха положително на решението на Фед

Акциите на Saab се изстреляха с 32%, след като компанията спечели поръчка за доставка на изтребители за Бразилия

19.12.2013 | 20:13
Борсите в Европа реагираха положително на решението на Фед

Европейските акции приключиха с повишения, след като инвеститорите реагираха положително на решението на Федералния резерв на САЩ да остави лихвите ниски, макар че сви програмата си за изкупуване на активи, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 нарасна с 1,6% до 1280 пункта, като всички сектори се повишиха. Британският FTSE 100 напредна с 1,4% до 6585 пункта, немският DAX се покачи с 1,7% до 9336 пункта, а френският САС 40 е нагоре с 1,6% до 4177 пункта.

Вчера централната банка на САЩ реши да свие програмата си за изкупуване на облигации, но ще го прави постепенно, като месечния обем се намалява от идната година с 10 млрд. до 75 млрд. долара. Федералният резерв обаче обяви, че основната лихва ще остане близо до нулата, доста след като безработицата спадне под 6,5%.

Американските акции спадат в началото на днешната след вчерашния ръст заради решението на Фед, след като продажбите на стари жилища се понижиха с 4,3% през ноември, а молбите за помощи при безработица през последната седмица са се увеличили с 10 хил. до 379 хил., отчитайки 9-месечен връх.

Въпреки, че някои бяха изненадани от действията на Фед, бившият президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви, че решението е трябвало да бъде очаквано от пазарите. „Не може да се очаква такива извънредни мерки да продължават вечно. Промяната бе много добре подготвена и оповестена. Радвам се, че тя бе обявена от Бен Бернанке (който напуска поста си в края на януaри – бел. ред.)"

Акциите на Saab се изстреляха с 32%, след като компанията обяви, че е спечелила поръчка на стойност 4,5 млрд. долара за доставката на 36 изтребителя на Бразилия.

Книжата на AstraZeneca се повишиха с 1%, след като компанията оповести, че дава 4,1 млрд. долара за дела на Bristol в техния джойнт венчър за производство на лекарства за диабет.

Акциите на Bayer се покачиха с 1,1%, след като германският фармацевтичен производител се доближи до придобиването на норвежкия си партньор Algeta в сделка за 2,9 млрд. долара.

Вижте още за решението на Фед във видеото на Bloomberg!