Какво е бъдещето на златото след решението на Фед да свие стимулите?

Редуцирането на ликвидността, предоставяна от централната банка, отслаби риска от инфлация, което влияе негативно на жълтия метал, коментира експерт

19.12.2013 | 15:11
Какво е бъдещето на златото след решението на Фед да свие стимулите?

Златото поевтиня с 27% тази година и с края на 2013 г. е напът да отбележи най-лошото си представяне от близо две десетилетия. Вчера Федералният резерв на САЩ (Фед) започна да изтегля постепенно паричните стимули за икономиката. Пирон в ковчега на ценния метал ли е това решение, питат от CNBC.

„Редуцирането на ликвидността, предоставяна от централната банка, отслаби риска от инфлация, което влияе негативно на жълтия метал“, сподели пред CNBC анализаторът на UBS Даниел Морган.

„Мисля, че златото ще продължава да бъде под напрежение. Аргументите да държим злато с цел защита от инфлацията изглежда, че вече не действат“, казва Морган, който прогнозира, че през следващите години цената на златото ще бъде около 1200 долара за тройунция.Hidden Field

Ликвидността на централната банка оказва подкрепа на златото и затвърди ролята му като убежище срещу инфлацията през последните години. Поради тази причина през 2011 г. цената му скочи до 1900 долара за унция.

„Икономическите индикатори свидетелстват за експанзия на световната икономика през 2014 г. Златото обаче няма да се представи добре в тази среда. Трябва да инвестирате парите си другаде“, добави още експертът.

Поскъпването на американския долар се оказва още едно от предизвикателствата пред ценния метал. На това мнение е директорът „Анализи на световните пазари“ в Asia ANZ Тимъти Ридъл. Щатските пари са най-големият печеливш от решението на Фед да намали размера на покупките.

Обикновено американската валута и златото показват обратна корелация – когато цената на едното се покачи, цената на другото пада. Златото се оценява в долари. Ето защо, когато валутата поскъпва, обикновено цената на ценния метал пада.

Още информация за курса на паричната политика на Федералния резерв на САЩ вижте във видеото на Bloomberg!