Лондон вече е най-скъпата дестинация за наем на офис в света

В Уест Енд годишният разход за наем на кв. м офис площ е нараснал до близо 2 800 долара, сочат данни на глобален консултант

19.12.2013 | 13:13
Лондон вече е най-скъпата дестинация за наем на офис в света

Уест Енд в Лондон изпревари Хонконг и към края на третото тримесечие е станал най-скъпият пазар на офиси в света, според актуалната класация на консултантскате компания CBRE.

Въпреки рокадата на върха на подреждането Азия продължава да доминира в първите позиции на класацията, посочва се в доклада на компанията. Данните сочат обаче, че наемите на офиси нарастват най-бързо в Северна и Южна Америка.

Годишните разходи за наем на кв. м офис в Уест Енд са нараснали до близо 2 800 долара, сочи статистиката. Годишният разход за наем на кв. м офис в централния район на Хонконг е малко над 2 500 долара.

Първата десетка на най-скъпите дестинации за наем на офис в света се допълва от финансовия център в Пекин, централния район на Пекин, Западен Коулун в Хонконг, Москва, Ню Делхи, Токио, Лондонското Сити и Париж.

В глобален план разходите на наемателите за кв. м площ за 12-те месеца до края на третото тримесечие са нараснали с 2,2%. В Северна и Южна Америка се отчита ръст от 4,6%, в Азиатско-тихоокеанския регион – 3,2%, а в Европа, Близкия Изток и Африка – 0,4%.

Най-бързо растат наемите на офиси в хай-тек дестинациите в Северна Америка – Бостън, Сан Франциско и Сиатъл, както и в центъра на Ню Йорк.

В Южна Америка Рио де Жанейро е изместил Сао Пауло като най-скъпата дестинация за наем на офис площи. Най-силен ръст на наемите в региона обаче е отчетен в Мексико сити, който през последните години премина през сериозна трансформация на хоризонта.

Най-силен спад на годишните разходи за наем на офиси е отчетен в Палма де Майорка, следвана от Валенсия, Милано, Сао Пауло и Мумбай.

В топ 50 на класацията попадат още Шанхай, Сидни, Женева, Сингапур, Сеул, Дубай, Цюрих, Истанбул, Джакарта, Стокхолм, Осло, Торонто и други.

Повече за офис площите и трудовия пазар вижте в материала на Bloomberg!