Какви бяха реакциите в Азия след решението на Фед

Свиването на количествените улеснения има позитивен ефект за понижаване на несигурността, коментира финансовият министър на Южна Корея

19.12.2013 | 10:17
Какви бяха реакциите в Азия след решението на Фед

Заговарянето за намаляване на паричните стимули на Федералния резерв на САЩ през май хвана азиатските власти неподготвени, но този път те са далеч по-подготвени. Вчера централните банкери решиха да съкратят с 10 млрд. долара до 75 млрд. долара обема на месечната си програма за изкупуване на облигации.

След Wall Street капиталовите пазари в Азия бяха следващите, които реагираха на новината. Ето как вестник Wall Street Journal обобщава мненията на високопоставени политици и пазарни стратези от Азия за решението на Фед.

„Приветстваме решението. Размерът на намалението е по-малък от очакваното. По-важното е, че решението хвърля повече яснота относно курса на паричната политика на Фед. Това ще бъде от полза за стабилността на финансовите пазари, включително и за стабилността на рупията, да продължат напред“, сподели заместник-гуверньорът на Централната банка на Индонезия Пери Уарджио.Hidden Field

„Намаляването на стимулите ще се извършва постепенно с 10 млрд. долара и най-вероятно ще бъде така още 6-8 месеца. Ние сме в очакване и сме подготвени, защото знаем какво ще се случи“, сподели министърът на икономиката на Индонезия Хата Ражаса.

„В краткосрочен план може да се увеличи волатилността на финансовите и на валутните пазари, като се ускорят капиталовите потоци..., но намаляването на количествените улеснения вече бе отчетено от пазарите, като също така имаше позитивен ефект за намаляване на несигурността  и послужи като индикатор за икономическото възстановяване на САЩ“, заяви финансовият министър на Южна Корея Хън О Сок.

„Действието идва по-рано от очакваното, но размерът на орязването на покупките на активи е в унисон с прогнозите. Фината настройка на политиката е подходяща“, изказа своето мнение главният икономист в Националната комисия за развитие и реформи на Китай Фан Дзиенпин.

„За мен решението на Фед е изненадващо, но обемът на редукцията на покупките на облигации е ограничен, което е сигнал, че Фед все още е скептичен относно перспективите пред икономиката и заетостта. Смятам, че Фед ще запази политиката на QE в дългосрочен план“, коментира главният икономист на Земеделската банка на Китай Сян Сундзуо.

„Ултра ниските лихвени проценти и количествените улеснения са крайни мерки и няма да продължат дълго... Колкото по-дълго такъв тип политика продължи, толкова по-висок ще бъде рискът от инфлация или от балони при активите на развиващите се пазари. Така че премерената редукция на американската програма за покупки на облигации всъщност е добре за развиващите се пазари“, е мнението на изпълняващия длъжността главен изпълнителен директор на Паричния съвет на Хонконг Еди Юе.

„Тази стъпка в посока нормализиране е добре дошла. Тя означава, че щатската икономика расте с леко изтегляне, което в замяна се оказва положително за търговията на капиталовите пазари в развиващите се държави. Може и да има волатилност на финансовите пазари в краткосрочен план, но не и с честотата, която видяхме през май и юни тази година“, сподели пред Wall Street Journal гуверньорът на Централната банка на Филипините Амандо Тетанго.

Повече за реакциите след решението на Федералния резерв на САЩ вижте във видеото на Bloomberg!