Подем при азиатските борси след очакванията за подобряване на глобалния растеж

Позитивните данни от еврозоната и САЩ засенчиха предстоящата среща на Федералния резерв и диктуваха настроенията на инвеститорите в днешната сесия

17.12.2013 | 11:24
Подем при азиатските борси след очакванията за подобряване на глобалния растеж

Във вторник повечето от основните водещи индекси в Азия записаха повишения и последваха Wall Street от снощи. Фокусът на инвеститорите бе върху позитивните данни от еврозоната и от САЩ, които засенчиха срещата на Федералния резерв и предстоящото решение на банкерите дали и с колко да намалят паричните стимули.

Предварителните данни за индекса PMI показаха, че промишленият сектор в еврозоната се е изкачил до 2,5-годишен връх през декември. Индексът се повишава до 52,7 пункта този месец спрямо крайна стойност от 51,6 през ноември. В САЩ през ноември индустриалното производство се разшири с 1,1 на сто – най-силния ръст от година насам.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 0,83% до 15278,63 пункта, след като вчера регистрира едномесечно дъно. Китайският Shanghai Composite приключи сесията на ново едномесечно дъно за втора поредна сесия, като със своя спад от 0,45% до 2151,08 пункта е най-зле представящият се индекс сред водещите в Азия.

В Австралия S&P ASX 200 се покачи с 0,27% до 5103,19 пункта, след като Министерството на финансите на страната съобщи, че бюджетният дефицит може да нарасне до 47 млрд. австр. долара до юни 2014 вместо с 30,1 млрд. австр. долара, както прогнозира първоначално.

В Южна Корея KOSPI се възстанови, след като вчера затвори при най-ниското си ниво от три месеца насам на фона на данните, които показаха, че през ноември цените на производител са спаднали с най-бавно темпо на годишна база. Бенчмаркът прибави 0,23% към стойността си до 1965,74 пункта.

Hang Seng се понижи с 0,20% до 23069,23 пункта.

„Прогнозите за световния растеж, включително и тези на МВФ, предвиждат, че САЩ ще бъдат двигателят, а Европа ще излезе от рецесията. Прогнозите очертават глобалния растеж за следващата година между 3,4-3,6% спрямо тазгодишния ръст от 2,9%“, коментира за CNBC пазарният стратег на IG Кели Тео.

На борсата в Япония Fast Retailing, Fanuc и SoftBank увеличиха с по процент пазарната си капитализация.

Акциите на компаниите в сектор отбрана поскъпнаха, след като Япония обяви, че ще увеличи разходите за отбрана, за да противодейства на Китай. Новият план идва на фона на нарастващото напрежение над новата въздушна зона в Източнокитайско море. Kawasaki Heavy е нагоре с 2 на сто.

В Китай производителите на стомана бяха губещи на фона на опасенията за нови затворени заводи, защото Пекин се опитва да се пребори със свръхпроизводството на стомана. Baoshan Steel изгуби 1% от стойността на акциите си, а Maanshan Iron - 0,6 на сто.

Надвисва и заплаха от свиване на ликвидността, тъй като регулаторната банкова комисия на Китай призова банките да подобрят ликвидните си условия за една година напред.

В Австралия банките подкрепиха местния индекс. Акциите на Australia New Zealand Banking и National Australia Bank поскъпват с по 0,6 на сто. Добивните компании спечелиха заради по-високите цени на медта. Fortescue Metals прибави 3 на сто, а Rio Tinto - 1% към пазарната си капитализация. Протоколът от заседанието на Централната банка на Австралия показа, че банкерите категорично са пожелали гъвкавата парична политика да остане.

В Южна Корея телекомите бяха печелившите. Акциите на КТ скочиха с 1,5%, след като компанията номинира бивш президент на Samsung за свой нов директор. Книжата на SK Telecom поскъпнаха с 3%.

POSCO изтри 0,3% от цената на акциите си след обжалване пред комисия, водена от индийския премиер Манмохан Сингх, за ускоряване процеса за получаване на разрешително за дълго отлагания й проект за производство на стомана в Индия.

Повече за фондовите пазари в региона и как ще се представят те през 2014 г. - вижте прогнозата на Дейвид Инглес във видео материала на Bloomberg!