Nomura призова инвеститорите да се насочат към Tepco

Колкото по-бързо и повече инвестирате в Tepco, толкова по-добре, коментираха от японската банка

17.12.2013 | 09:22
Nomura призова инвеститорите да се насочат към Tepco

Nomura Holdings подтиква инвеститорите да купуват бонове на Tokyo Electric Power Co (Tepco) след новината, че японското правителство планира да ограничи разходите по почистването на засегнатата от цунамито през 2011 г. ядрена централа "Фукушима", пише Bloomberg.

Рисковата премия по книжата на Tepco падна до 343,4 базисни пункта над доходността по държавните облигации – най-ниското равнище в последния месец. Нивото е под средното за за света от 461 базисни пункта.Hidden Field

"Колкото по-бързо и повече инвестирате в Tepco, толкова по-добре", каза Тошихиро Уомото, главен кредитен стратег в Nomura в Токио.

Правителството на премиера Шиндзо Абе ще ограничи до 8 трлн. йени (77,60 млрд. долара) разходите си, чрез които ще подпомага Tepco за справяне с бедствието в атомната централа "Фукушима".

Същевременно вчера стана ясно, че банките, част от Tepco, обмислят възможността да изтеглят нови заеми на стойност 2 трлн. йени. Погасяването им ще бъде обвързанo с приходите от проекти, осъществени от оператора на засегнатата от тежко цунами атомна централа във Фукушима, отбелязват запознати с въпроса източници.

Кредиторите, в това число Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group, обсъждат с Теpco финансиране на проекти, свързани с отделни предприятия, като например обновяването на застаряващите топлоелектрически централи. По думите на неназованите източници обвързването на заемите с конкретни проектни цели ограничава риска.

Средствата ще помогнат на Tepco да разшири бизнеса си, тъй като компанията продължава да е в затруднено положение заради разходите си около централата във Фукушима. Почистването на засегнатия от цунамито през 2011 г. район ще струва на енергийния гигант общо около 11 трлн. Йени.

Повече за Tepco в материала на Bloomberg!