Цената на златото нарасна въпреки силното представяне на долара

Цената на медта продължи възхода си, покачвайки се с близо 2% на седмична база

16.12.2013 | 10:38
Цената на златото нарасна въпреки силното представяне на долара

Фючърсите върху злато поскъпнаха за първи път от три дни в петък, след като инвеститорите се върнаха на пазара, възползвайки се от скорошните понижения в цената, пише сайтът investing.com.

Търгуваните на борсата в Ню Йорк контракти върху жълтия метал с доставка през февруари поскъпнаха с 0,79%, затваряйки седмицата на ниво от 1 234,60 долара за тройунция.

По-рано през деня цената на златото падна до сесиен минимум от 1 219,50 долара за тройунция – най-ниското равнище от 6 декември. На седмична база ценният метал поскъпна с 0,47 на сто.

Стойността на февруарските договори отстъпи с 2,57% в четвъртък, за да се установи на ниво от 1 224,90 долара за тройунция. По-силните от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ подсилиха очакванията, че Федералният резерв може да започне поетапно изтъняване на стимулите си още през тази седмица.

Централната банка на САЩ ще проведе срещата си на 17-18 декември, когато ще направи преглед на икономическите перспективи пред първата по сила икономика в света.

Движенията в цената на златото през тази година до голяма степен са продиктувани от очакванията за това дали Фед ще коригира 85-милиардните си месечни стимули.

От началото на календарната година ценният метал поевтинява с около 27 на сто, насочвайки се към първата си годишна загуба от 2000 г.

Междувременно контрактите върху среброто с доставка през март затвориха петъчната търговия с поскъпване от 0,78 на сто до 19,60 долара за тройунция. Сесия по-рано благородният метал поевтиня с цели 4,44%, смъквайки се под границата от 20 долара до 19,45 долара за тройунция.

Въпреки силното отстъпление в четвъртък сребърните фючърси поскъпнаха с 0,4 на сто на седмична база. Стойността на ценния метал е надолу с приблизително 36 на сто през тази година.

Медта с доставка през март поскъпна с 0,5% в петък, за да затвори седмицата на ниво от 3,312 долара за паунд. По-рано през търговията цената на индустриалния метал нарасна до 3,319 долара за паунд – най-високото равнище от 1 ноември - на фона на нарастващия оптимизъм относно състоянието на американската икономика.

На седмична база цената не червения метал се покачи с 1,93%, постигайки четвъртата си поредна седмица на растеж.

Повече за златото в материала на Bloomberg!