Водещите индекси на Wall Street стартихара търговската сесия в петък колебливо

Според анализатори изнесените данни за цените на производител в САЩ предполагат, че Фед може да се въздържи от намаляване на стимулите.

13.12.2013 | 19:10
Водещите индекси на Wall Street стартихара търговската сесия в петък колебливо

 Водещите индекси на Wall Street стартихара търговската сесия в петък колебливо. Инвеститорите все още са предпазливи относно намеренията на Федералния резерв на САЩ да намали паричните стимули.

Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,10% до 15754,42. Широкият индекс S&P 500 е почти без промяна, като отстъпва минимално с 0,01% до 1775,35. Телекомуникационните и енергийните компании се представят най-зле до момента, докато компаниите за потребителски стоки – най-добре сред 10-те сектора на индекса. Технологичният Nasdaq Composite се покачва с 0,11 на сто до 4002,92 пункта.

Цените на производител в САЩ отчетоха спад за трети пореден месец през ноември въпреки сигналите за възможна стабилизация на годишна база. Данните на Министерството на труда на САЩ показaxa, че индексът на цените на производител е отстъпил с 0,1% през миналия месец след спада от 0,2 на сто през октомври и този от 0,1 на сто през септември. За последно измерителят се смъкна в три поредни месеца в края на 2012 г.

Анализатори са на мнение, че ниската инфлация ще принуди Федералния резерв да запази размера на стимулите си. Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) към централната банка ще се срещне на 17-18 декември, за да определи бъдещето на паричната политика.

Акциите на Texas Industries поскъпват с 10,84% до 64,9 долара, след като Bloomberg цитира анонимни източници, според които компанията обмисля възможности за развитието си, включително и продажба.

Adobe Systems прибавя 10,54% към пазарната си капитализация след новините, че през четвъртото тримесечие компанията е отчела повече клиенти от очакваното.

Книжата на Microsoft поевтиняват с 0,91% до 36,7 долара на старта. За поста на директор явно има нов кандидат. Това е главният оперативен директор на Qualcomm.

Акциите на General Motors Co. прибавят 0,21% към стойността си до 40,2 долара след новините за случващото се между концерна и френския автомобилен производител Peugeot. GM ще се раздели със 7-процентния си дял.

Доларът поскъпва спрямо основните валути на по-големите търговски партньори на САЩ. Той регистрира 5-годишен връх спрямо йената днес. Доходността по 10-годишните облигации се понижи до 2,87%.

На борсата в Ню Йорк цената на фючърсите върху суровя петрол спадна 1 на сто до 96,50 долара за барел. Фючърсите върху златото поскъпват с 0,7 на сто до 1233,50 долара.

Повече за случващото се около General Motors и Peugeot вижте във видеото на Bloomberg