fallback

Търговията в Азия приключи на червено

Мечият тренд продължава да е провокиран от очакванията, че Фед може да свие стимулите през следващата седмица

12.12.2013 | 11:46

Азиатските капиталови пазари последваха тренда на Wall Street и отчетоха спадове в края на сесията в четвъртък. Пониженията дойдоха на фона на спекулациите, че Федералният резерв ще прибегне до ограничаване на покупките на активи, пише CNBC.

Американските акции паднаха рязко за втора поредна сесия, като широкият бенчмарк S&P 500 отчете най-големия си еднодневен спад от почти пет седмици. Движенията бяха провокирани от бюджетното споразумение във Вашингтон, което повиши очакванията, че Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) ще предприеме действия за ограничаване на покупките на активи през следващата седмица.

Японският индекс Nikkei 225 удари едноседмично дъно от 15 341,82 пункта, губейки 1,12 на сто. Натискът дойде, след като йената достигна сесиeн връх от 102,35 за долар.

Сред износителите, Nikon изгуби 2 на сто, докато книжата на Sharp и Panasonic поевтиняха с по над 1%.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 падна до ново четиримесечно дъно, завършвайки със спад от 0,82% до 5 062,52 пункта.

Книжата на Rio Tinto поевтиняха с 1 на сто, след като дружеството обяви, че ще се насочи към намаляване на дълговото бреме през 2014 г. преди да върне пари в брой на акционерите.

Борсите в Нова Зеландия останаха почти без промяна, след като централната банка запази основния си лихвен процент на ниво от 2,5 на сто.

Индийските акции поевтиняха с 0,8 на сто в навечерието на публикуването на ноемврийските данни за инфлацията. Прогнозите са, че потребителските цени ще отчетат растеж от над 10% на годишна база.

Капитализацията на водещия индекс в Южна Корея Kospi отстъпи до едномесечното дъно от 1 967,93 пункта, отбелязвайки дневен спад от 0,51 на сто. Базираната в Сеул централна банка запази основната си лихва при 2,5 на сто според очакванията.

Повече за пазара в Азия може да видите в материала на Bloomberg!

fallback
fallback