Hilton успя да събере над 2,3 млрд. долара от IPO-то

Хотелиерската индустрия в САЩ устойчиво се възстановява от кризата

12.12.2013 | 09:41
Hilton успя да събере над 2,3 млрд. долара от IPO-то

Hilton Worldwide – най-големият в света хотелски оператор, притежаван от компанията за дялов капитал Blackstone Group, набра около 2,34 млрд. долара от първичното публично предлагане на акции (IPO), предаде Ройтерс.

Компанията продаде 117,6 млн. акции в очаквания ценови диапазон 18 – 21 долара за лот. Постъпленията ще се използват за рефинансиране на част от дълга на хотелската верига.

Тази вечер започва и търговията с акциите на Hilton под символа HLT.

Blackstone купи Hilton през 2007 г. за 26,7 млрд. долара, включително и дълговете на компанията. Това беше една от най-големите сделки в хотелиерския сегмент преди глобалната криза от 2008 г.

Хотелиерския бранш в САЩ устойчиво се възстановява от кризата. Цените за нощувка и нивото на заетост се очаква да се увеличат през 2014 г., прогнозират от  PricewaterhouseCoopers.

Секторният индекс, който отразява движението на акциите на хотелиерските компании в състава на Dow Jones, се е повишил с над 30 на сто през тази година.

Blackstone реши да пристъпи към IPO, след като редица компании за частен капитал започнаха да продават активи, за да се възползват от добрата ситуация на пазара. През 2009 г. например Hyatt Hotels набра около 950 млн. долара. Друга компания на Blackstone - Extended Stay America, набра около 565 млн. долара през ноември.

Blackstone планира да направи първично публично предлагане на акции и на хотелската верига La Quinta. Ройтерс обаче се позовава на източници, пожелали анонимност, като засега няма официално потвърждение от компанията.

Тази година групата листна и инвестиционната компания Brixmor Property Group.

Същевременно един от брандовете на Hilton - Home2 Suites, отвори първия си обект извън САЩ. Това е 24-ти хотел за бранда, който избра Мексико за дебютната си чужда дестинация, съобщава worldpropertychannel.com.

Повече за Hilton и други корпоративни новини в материала на Bloomberg!