Борсите в САЩ затвориха на червено

Непотвърдени информации изпратиха Стенли Фишер на заместник-председателското място във Фед

11.12.2013 | 23:09
Борсите в САЩ затвориха на червено

Водещите американски капиталови пазари затвориха за втори пореден път с отстъпления, като S&P 500 се смъкна под ключовата психологическа граница от 1 800 пункта. Спадовете бяха провокирани от временната бюджетна сделка във Вашингтон, която повиши спекулациите, че Федералният резерв може да изтъни стимулите си скоро, пише CNBC

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изгуби 0,81% до 15 843,53 пункта, воден от спадовете на Cisco и UnitedHealth от съответно 1,58% и 2,67%. Капитализацията на Visa пък отчете растеж от 3,08 на сто.

Широкият S&P 500 спадна с 1,13% до 1 782,22 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite изтри 1,40% до 4 003,81 пункта.

Късно във вторник в представителите на двете основни политически партии – Демократическата и Републиканската, постигнаха споразумение за намаляване на автоматичните съкращения на разходите. Сделката ще осигури на федералното правителство финансиране за следващите две години и ще намали държавния дефицит с 23 млрд. долара.

За да бъде одобрено и на теория, споразумението трябва да бъде гласувано от контролирания от републиканците Сенат. Вотът най-вероятно ще се проведе в петък.

"В резултат на сделката, американските фискални проблеми ще тежат по-малко на инвеститорите през следващата година. В краткосрочен план фискалното облекчаване също така ще продължи да стимулира икономическия растеж в САЩ. Това спомага за доверието, че американската икономика ще нарасне с 3 на сто през следващата година", заяви Шейн Оливър, главен икономист в AMP Capital.

По-рано през деня азиатските капиталови пазари също отчетоха отстъпления въпреки позитивната новина за постигнатото споразумение в САЩ.

Инвеститорите продължават да са фокусирани върху бъдещето на програмата за изкупуване на активи на Фед. Последното заседание за 2013 г. на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) е насрочено за 17-18 декември.

Същевременно непотвърдени информации посочиха бившия гуверньор на Израелската централна банка Стенли Фишер за следващ заместник-председател на Федералния резерв. Председателското място в американската институция ще бъде заето от Джанет Йелън в началото на 2014 г.

Книжата на MasterCard поскъпнаха с 3,48%, след като компанията за банкови карти повиши тримесечния си дивидент с 83 на сто. Дружеството също така обяви нова програмата за обратно изкупуване на акции на стойност 3,5 млрд. долара.

Капитализацията на Pandora падна рязко със 7,03 на сто, след като съперникът Spotify стартира безплатна музикална услуга за смартфони и таблети.

Акциите на Joy Global поевтиняха с 5,08%. Компанията отчете печалба, която не оправда очакванията и направи прогноза за 2014 г., която не оправда надеждите на пазарните участници.

След края на сесията хотелската верига Hilton Worldwide ще обяви финална цена за акциите на очакваното ѝ първично публично предлагане. Прогнозите са за 20 долара на брой, което е златната среда от определения ценови диапазон.

Американското правителство проведе търг за 10-годишни държавни бонове на стойност 21 млрд. долара при доходност от 2,824%. Коефициентът на покритие бе 2,61.

Повече за икономиката на САЩ в материала на Bloomberg!