Банките в Швейцария ще сътрудничат на САЩ за укрити данъци

Три банки в страната ще участват в съвместната програма между американското Министерство на правосъдието и швейцарските власти

11.12.2013 | 19:29
Банките в Швейцария ще сътрудничат на САЩ за укрити данъци

Три швейцарски банки дадоха своето съгласие за участие в американска програма за разкриване на информация, касаеща финансовите институции, заподозряни в оказването на помощ на американски граждани за укриване на данъци. Банките са първите, които се ангажират да приложат мярката, която предизвика редица противоречия, пише MarketWatch.

Valiant Bank, Berner Kantonalbank and Vontobel ще участват в съвместната програма между американското Министерство на правосъдието и швейцарските власти. Тя ще проверява дали банките са декларирали държаните от тях американски активи и ще определя какви глоби да плащат те. Регулаторните органи в Швейцария публично сигнализираха за кои банки ще е по-добре да платят неустойки сега, отколкото да рискуват с отделните действия от страна на Министерството на правосъдието на САЩ.

Банките, които ще вземат участие, ще разкрият сумите, които те генерират от американските клиенти и евентуално ще платят глоби за недекларираните сметки. Програмата е част от мерките на САЩ за борба с укриването на данъци, които се засилиха след началото на финансовата криза.

Понеделник бе крайният срок, до който трезорите трябваше да потвърдят участието си пред банковия регулаторен орган на Швейцария Financial Market Supervisory Authority. Краят на месеца пък е определен като първия краен срок, в който банките трябва да уведомят американските власти за намеренията си.

Програмата е особено важен елемент от опитите на САЩ за заобикаляне на банковата тайна на швейцарските банки. Кредиторите няма да разкриват имената на клиентите, но американските власти ще събират и други данни, с които да установят самоличността им.

Програмата срещна съпротивата на финансовия сектор в Швейцария. Появиха се редица съмнения заради липсата на конкретни насоки в програмата и дали информацията, споделяна на властите в САЩ, ще засегне швейцарските банкери, които едва ли са наясно, че са нарушавали американските закони.

Програмата позволява на банките да се регистрират по категории, базирани на размера на недекларираните американски активи в балансите им. Около дузина банки, срещу които вече се води разследване от американското правосъдно министерство и влизат в Категория 1, не са се включили в доброволната програма за оповестяване на информация. Сред тях са Credit Suisse Group AG, Julius Baer Group AG и поделението на HSBC Holdings PLC в Швейцария. От трите банки заявиха, че сътрудничат на разследването.

Средната по големина банка Valiant и причисляващата се към по-големите банки, подкрепяни и от държавата, Berner Kantonalbank, ще попаднат в Категория 2. С нея се определя големината на глобите, дължими за недекларираните американски активи. Трезорите, попадащи в тази група, може да платят глоби, но могат и да получат възможност да сключат извънсъдебни споразумения.

По-малко от 0,1% от всички 400 хил. клиенти на Valiant са американци. По-малко от 0,2% пък са гражданите на САЩ, притежаващи активи в Berner Kantonalbank.

Частната банка Vontobel ще бъде включена в Категория 3. В нея попадат банки, които заявяват, че не са помагали на американски граждани в укриването на данъци. От Vontobel съобщиха, че имат доказателства и не случайно са регистрирали поделение в САЩ след изрично дадено разрешение на Комисията по ценни книжа и фондови борси (Securities and Exchange Commission).Hidden Field

Банките в Категория 3 не трябва да предоставят информация на Министерство на правосъдието на САЩ до юли догодина, но след това могат да отнесат глоби, ако преди това се установи, че е трябвало да попаднат в Категория 2.

Трезорите в трета категория ще получат удостоверение от регулаторите, че срещу тях не се води разследване.

Повече за банковия сектор в материала на Bloomberg!