Японските поръчките на основни машини нараснаха с 0,6% през октомври

Слабият ръст е сигнал към пазарите, че производството може и да се забави през следващите месеци

11.12.2013 | 09:42
Японските поръчките на основни машини нараснаха с 0,6% през октомври

Поръчките на основни машини в Япония са нараснали леко през октомври, изпращайки сигнал към пазарите, че производството може и да се забави през следващите месеци въпреки политиките на стимулиране, пише WBP Online.

Правителствените данни показват, че поръчките на машини (без кораби) са се повишили с 0,6% на месечна база през октомври след спада с 2,1% през септември.Hidden Field

От японската държавна статистическа служба отбелязват, че очакват спад на поръчките за цялото трето тримесечие от 2,1 на сто.

Поръчките на основни машини са разглеждани от експертите като основен фактор за икономическия растеж, тъй като компаниите покачват инвестиционните нива в очакване на по-голямо търсене.

Данните идват дни, след като окончателният доклад за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие показа ръст от едва 0,3% на тримесечна база. Първоначалната оценка бе за покачване от 0,5 на сто.

Според доклада частното потребление през трите месеца до края на септември се е разширило с 0,1%, а публичните инвестиции – с 0,3%.

Въпреки усилията на правителството за стимулиране на икономиката частното потребление е далеч по-слабо от желаното. Запазването на текущите нива на заплащането, в комбинация с възвръщащата се инфлация, заплашват плана на правителството да създаде благоприятен цикъл на по-високи доходи, потребление и инвестиции.

Повече по темата в материала на Bloomberg!