Борсите в САЩ започват сесията със слаби колебания*

Twitter е сред големите печеливши в началото на търговията. GM губи от стойността на акциите си след като обяви за смяна директора си

10.12.2013 | 19:28
Борсите в САЩ започват сесията със слаби колебания*

Основните индекси на американските борси започват сесията със слаби колебания, като S&P 500 отстъпи от рекордната си стойност, достигната в понеделник. Вниманието на инвеститорите е привлечено от разговорите за бюджета, които трябва да започнат до дни във Вашингтон.

Търговците се опитват и да отгатнат кога Федералният резерв ще съкрати стимулиращата си програма за американската икономика, пише Bloomberg.

В началото на сесията стойността на S&P 500 записва понижение от по-малко от 0,1% до ниво от 1 807,65 пункта. Dow Jones отчете същото намаление, като стойността му в началото на деня е 16 015,65 пункта.

Размислите за политиката на ФЕД идват след позитивните новини, идващи от пазара на труда в САЩ. Данните на показват, че новооткритите работни места в страната растат с 42 хил. до 3,92 млн. през октомври. Това е най-високото ниво от май 2008 година насам, показват данните на трудовото министерство.

Анализаторите очакват, че ръстът на заетостта може да доведе до увеличаване на заплатите, а оттам – и на потреблението на американците. От началото на годината до ноември в САЩ са открити почти 189 хил. нови работни места. За сравнение през същия период на 2012 година броят им е бил 179,5 хил.

Така отново се появиха съмнения дали стимулиращата политика за американската икономика няма да бъде ограничена още към края на този месец. Заседанието на Федералния резерв е насрочено за 17-18 декември и прогнозите са, че още тогава може да бъде очаквана промяна.

Сред големите печеливши на този етап е Twitter. Акциите на компанията поскъпнаха с над 5% до цена от почти 52 долара за брой. Компанията стана привлекателна със своите усилия да осребри своята база и 230 млн. потребители. Социалната мрежа излезе на борсата през ноември, като цената на акциите й тогава беше 26 долара за брой.

Hidden FieldВ същото време GM губи от цената на акциите си след като обяви смяна на върха. За изпълнителен директор е назначена Мери Бейра, която замества Дан Акерсън от следващата година. Търговията веднага реагира със спад на тази новина – акциите на автомобилния гигант се търгуват на ниво под 41 долара за брой, което представлява понижение от около 0,15 на сто.

Сред печелившите днес е и компанията за производство на дрехи PVH, като добрите финансови резултати за тримесечието доведоха до ръст на цената на акциите с почти 4% до цена от 132 долара за брой.

Starbucks пък губи 3% от пазарната си капитализация. Акциите на компанията се търгуват за 77 долара за брой.

Повече за пазара на акции в САЩ вижте в материала на Bloomberg!