Търговският излишък на Китай достигна 33,8 млрд. долара през ноември

Търговският излишък на втората най-голяма икономика в света нарасна до 33,8 млрд. долара

09.12.2013 | 09:26
Търговският излишък на Китай достигна 33,8 млрд. долара през ноември

Китайският износ надхвърли очаквания през ноември, добавяйки нови доказателства за стабилизиране на втората най-голяма икономика в света, пише CNBC.

Експортът е нараснал с 12,7% през миналия месец на годишна база, показаха данните на Китайската митническа администрация. Резултатът се оказа по-добър от средната прогноза на анкетираните от Ройтерс експерти за ръст от 7,1 на сто.

Вносът от своя страна се е покачил с 5,3 на сто на годишна база, което е под прогнозата на експертите за покачване с 7,2%.

По този начин търговският излишък на Китай достигна равнище от 33,8 млрд. долара спрямо прогнозите за резултат от 21,7 млрд. долара.

"Има признаци , че глобалната дейност и търговският цикъл набират скорост, задвижвани от възстановяването в развитите страни. Износителите в Китай се възползват от това", заяви икономистът за Китай в Royal Bank of Scotland Луис Кюис.

През последните месеци слабото търсене в световен мащаб, както и по-силният юан и растящите разходи за труд поставиха под натиск продажбите на китайски стоки в чужбина.

Според официалните данни на Пекин износът е основна тежест за развитието на местната икономика, като е отговорен за близо 30 млн. от работните места в страната.

По думите на някои експерти последните данни най-вероятно са повлияни от притока на горещи пари по формата на повече търговски сделки – проблем, който изкривяваше данните за търговията по-рано през годината.

"След като икономическите фундаменти на Китай се стабилизират и реформите продължават, добрите перспективи привличат обратно огромни горещи парични потоци", каза Ли Хуюн, анализатор в Shenyin Wanguo Securities.

Повече по темата в материала на Bloomberg!