Бивш американски конгресмен припозна биткойна като разрушил на долара

Това е Свещеният Граал за хората, които вярват в по-свободните пазари и валути, заяви анализатор

09.12.2013 | 09:23
Бивш американски конгресмен припозна биткойна като разрушил на долара

Ако хората започнат масово да използват биткойн, дигиталната валута ще остане в историята като разрушител на долара. Това заяви бившият американски конгресмен Рон Пол, цитиран от CNN.

"Ще има алтернативи на долара, като биткойните могат да са една от тях", посочи политикът. По думите му процесът на легитимация на електронната валута може да отнеме доста време, като най-вероятно в лобирането ще се включат банки и други финансови институции.

Според Пол други обаче може да се окажат доста потърпевши от силата на биткойните. „Някои институции ще загубят бизнеса си, ако хората спрат да използват техните системи за разплащане. Централните банки, като Федералния резерв на САЩ, ще загубят способността си да забавят и ускоряват икономическата активност. Правителствата искат абсолютен монопол върху парите и кредитирането. Те няма да се откажат лесно", предупреди бившият конгресмен.

Дори експерти също признават потенциала на валутата.

"Биткойн наистина оставя правителства на заден план. Това показва, че има търсене на пари в електронен еквивалент", заяви професорът от Мичиганския университет Майълс Кимбъл.

"Това е Свещеният Граал за хората, които вярват в по-свободните пазари и валути", каза от своя страна Адам Гури, икономически анализатор в базиран в Ню Йорк мозъчен тръст.

"Правителствата трябва да създават свои собствени версии на биткойн. Трябва и да се срамуват, че вече не са го направили", допълни още Гури.

Повече за биткойните в материала на Bloomberg!