Статистиката от САЩ ще движи валутните пазари днес

Последните статистически доклади показаха, че американските компании са все по-уверени във възстановяването на икономиката

06.12.2013 | 15:44
Статистиката от САЩ ще движи валутните пазари днес

Министерството на труда на САЩ ще публикува днес доклада за заетостта и безработицата в страната, който традиционни има изключително силен ефект върху финансовите пазари и движенията при щатския долар и водещите валути. Активността в трудовия сектор за месец ноември вероятно ще се окаже достатъчно силна, за да дублира максималните годишни стойности от 2005 г., показват предварителните прогнози на икономисти.

Очаква се американската икономика да е добавила 185 000 нови работни места в секторите извън селското стопанство. Това ще запази позитивния тренд в сектора след отчетения ръст от 204 000 назначени през октомври. В същото време общата безработица вероятно ще се понижи до 7,2% от сегашните 7,3%, за да се върне на най-ниската си стойност за последните 5 години.

Подобрението на пазара на труда в САЩ през последните три месеца сигнализира, че компаниите са по-уверени във възстановяването на икономиката и че търсенето на стоки и услуги ще се увеличава заради повишаващото се потребление и склонността на домакинствата към по-големи разходи. Данните подчертават също ефективността на прилаганите от Федералния резерв антикризисни механизми и финансови стимули.

Докладът ще бъде публикуван в 15:30 часа българско време днес и вероятно ще предизвика бурната реакция на пазара, особено, ако има разминаване спрямо предварителните очаквания.

Данните за заетостта ще бъдат тълкувани от пазарните участници като ранен сигнал за бъдещата монетарна политика на Фед. По-добрите данни ще подкрепят щатския долар, тъй като това означава, че печатането на пари и финансовите стимули ще бъдат ограничени по-скоро.

Американският долар се търгува днес с минимално предимство спрямо еврото. Двойката EUR/USD е в нивата около 1,3650, след като вчера еврото поскъпна до 1,3678 – най-високата цена от 31 октомври насам.