Цената на петрол продължава възхода си след срещата на ОПЕК

Иран може да увеличи експорта на петрол до 4 млн. барела на ден, след като бъдат снети международните санкции спрямо страната

05.12.2013 | 12:20
Цената на петрол продължава възхода си след срещата на ОПЕК

Цената на петролните контракти продължава възхода си, след като в сряда Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази тавана на производствения си капацитет на равнище от 30 млн. барела на ден, пише Investing.

Стойността на суровия петрол с доставка през януари се покачва с 0,23% до 97,43 долара за барел по време на ранната европейска търговия. През вчерашната сесия фючърсите поскъпнаха с 1,21 на сто до 97,20 долара за барел.

В сряда Администрацията за енергийна информация на САЩ обяви, че запасите на суров петрол в страната са намалели с 5,6 млн. барела в края на приключилата на 29 ноември седмица. Резултатът се размина с пазарните очаквания за спад от 500 000 барела.

По този начин общите запаси от енергийната суровина в САЩ достигнаха 385,8 млн. барела.

Междувременно през вчерашния ден ОПЕК постигна съгласие да запази целевия размер на производството си на 30 млн. барела на ден през първата половина на 2014 г.

В допълнение, иранският петролен министър Биджан Занганех съобщи, че страната може да увеличи експорта на петрол до 4 млн. барела на ден веднага след като бъдат снети международните санкции.

Занганех заяви, че на срещата в Женева е постигната договореност, според която Техеран ще съкрати дейността си по ядрената си програма и ще предостави на международните експерти възможност за извършване на по-детайлни проверки. В замяна на това икономическите санкции срещу страната ще бъдат отслабени.

Търгуваният на борсата в Лондон конкурентен сорт брент с доставка през януари поевтинява леко с 0,05 на сто до 111,83 долара за барел. По този начин спредът между него и суровия петрол достига 14,4 долара за барел.

Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в Google News Showcase.