Икономическият ръст в еврозоната през третото тримесечие остана без изменение спрямо предварителната оценка

БВП достигна минимален ръст от 0,1%.

04.12.2013 | 18:11
Икономическият ръст в еврозоната през третото тримесечие остана без изменение спрямо предварителната оценка

Икономическият растеж в еврозоната през третото тримесечие остана без изменение спрямо предварителната оценка, показаха ревизираните данни на Евростат, цитирани от WBP Online.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на 17-членния блок е нараснал със сезонно изгладените 0,1% през третото тримесечие спрямо ръста от 0,3% в предходните три месеца. По този начин публикуваната на 14 ноември първоначална оценка бе потвърдена.

Измерен на годишна база, БВП на еврозоната се е свил с 0,4% през тримесечието, като и тук окончателната оценка съвпадна с предварителните данни, публикувани в средата на ноевмри. В периода април-юни пък бе отчетено отстъпление от 0,6%.

"Разходите на домакинствата за крайно потребление имаха неутрален принос за растежа на БВП, докато приносът на инвестициите бе положителен. Положителният принос на изменението на запасите (0,3 процентни пункта) бе компенсиран от отрицателния принос на външната търговия (-0,3 процентни пункта)", се посочва в доклада на Евростат.

Докладът за икономическия растеж дойде само ден преди Европейската централна банка да проведе своето редовно месечно заседание с фокус монетарна политика. Повечето експерти не очакват ново понижение на основната лихва. Преди месец базираната във Франкфурт институция изненада пазарите, смъквайки лихвата до 0,25%.

Друг публикуван по-рано през деня доклад на Евростат показа, че продажбите на дребно в еврозоната са отстъпили с 0,2% през октомври на месечна база. Месец по-рано измерителят отчете понижение от 0,6%.

Резултатът изненада неприятно пазарните участници, които прогнозираха ръст от 0,1%.

Измерени на годишна база, продажбите на дребно във валутния блок са намалели с 0,1 % през десетия месец след възхода с 0,3% през септември. И тук резултатът изненада неприятно пазара, който прогнозираше покачване от 1%.

На ниво Европейски съюз, обемът на търговията на дребно е намалял с 0,4% през октомври на месечна база. На годишна база обаче индикаторът е отчел ръст от 0,5%.

Непосредствено след публикуването на докладите на Евростат единната европейска валута отчита минимален растеж от 0,02% до 1,3592 щатски долара.