Брюксел глобява с 1,7 млрд. евро зарази манипулации с лихвени индекси

Санкцията се отнася за Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan, Barclays и Societe Generale

04.12.2013 | 15:11
Брюксел глобява с 1,7 млрд. евро зарази манипулации с лихвени индекси

Европейската комисия (ЕК) ще глоби с рекордните 1,7 млрд. евро поредната група от водещи европейски и американски банки за манипулирането на лихвени индекси, споделят пред Ройтерс лица, запознати със случая.

До момента това е най-голямата наложена глоба от страна на ЕК за банките, изкривявали стойността на лихвите на междубанковия пазар, считано за едно от техните най-нагли нарушения, наблюдавано по време на финансовата криза.

Става дума за лихвения процент на лондонския междубанков паричен пазар (Libor), за междубанковия лихвен процент в Токио (Tibor), както и за подобните им, използвани в еврозоната (Euribor). Те се използват като основа за определяне на лихвите на редица активи – от ипотеки до деривати.

Според източниците глоби ще отнесат Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan, Barclays и Societe Generale.

Говорителят на ЕК Антоан Коломбани отказа да коментира слуховете.

За разлика от шестте банки, които поеха отговорността в замяна на отстъпка от 10% от размера на глобата, Credit Agricole отказа да признае и най-вероятно през следващата година ще получи санкции. Запознатите казват, че HSBC ще обжалва предложеното от ЕК наказание. Официално обвиненията за двете банки трябва да дойдат по-късно днес от еврокомисаря за конкуренцията Хоакин Алмуния.Hidden Field

До момента власите по целия свят са постановили глоби с общ размер 3,7 млрд. долара за UBS, RBS, Barclays, Rabobank и брокера ICAP за манипулирането на лихвените проценти, като на седем лица бяха повдигнати криминални обвинения.

Миналата година UBS плати рекордните 1,5 млрд. долара на Министерството на правосъдието на САЩ и на Регулатора за финансови услуги на Обединеното кралство (Financial Services Authority). Това бе най-голямата глоба, налагана на банка.

UBS докладва случаите със злоупотреби с Libor и Tibor и поради тази причина няма да отнесе санкции. Barclays пък ще се отърве от случая с Euribor, защото тя алармира ЕК за престъплението.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!