Японските акции се приближиха до нов 6-годишен връх

Ръстът бе стимулиран от коментарите на Харухико Курода, които изпратиха надолу курса на йената

03.12.2013 | 12:02
Японските акции се приближиха до нов 6-годишен връх

Японските акции достигнаха нов шестгодишен връх при затваряне във вторник благодарение на коментарите от страна на представители на централната банка, пише CNBC. В останалата част от региона търговията премина смесено на фона на продължаващите опасения, че Федералният резерв ще свие стимулите.

Последните коментари на гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода изпратиха търговията в Токио в близост до най-високото ниво от от 2007 г. насам. Индексът Nikkei 225 добави 0,6% до 15 749,66 пункта.

Изнасяйки реч по време на конференция в Нагоя в понеделник, Курода подхрани спекулациите за по-нататъшно засилване на стимулите.

"Ние сме готови да коригираме паричната си политика, без колебание, ако рисковете се материализират", посочи японският централен банкер.

Коментарите на Курода настиснаха курса на йената до шестмесечно дъно от 103,37 за долар, което стимулира търсенето на японски акции. Сред най-печелившите бяха SoftBank (4,35%) и Mazda Motor и Panasonic (по 1,7%).

На икономическия фронт базовото възнаграждение в Страната на изгряващото слънце нарасна с 0,1% на годишна база. Минималният ръст подчертава трудностите, пред които продължава да е изправено правителството на Шиндзо Абе в битката си да увеличи потреблението.

В Китай Shanghai Composite се покачи с 0,69% до 2 222,67 пункта. Ръстът дойде основно от доброто представяне на компаниите от тежката промишленост.

Производителят на цимент Anhui Conch затвори с ръст от 3,4%, докато компанията за производство на строителни машини Sany добави близо 3%. Капитализацията на China Railway Construction пък се разшири с 2,5 на сто.

Австралийският S&P ASX 200 приключи при ново седемседмично дъно за втора поредна сесия, след като Австралийската централна банка запази без изменение основната си лихва на рекордния минимум от 2,5 на сто.

Последвалото след оповестяването на решението изявление на централните банкери изпрати "австралиеца" надолу с 0,37 на сто до 0,9072 щатски долара. Банката определи курса на валутата си като "неудобно висок".

Същевременно дефицитът по текущата сметка на страната нарасна до 12,7 млрд. австралийски долара в периода юли-септември спрямо 11,55 млрд. тримесечие по-рано. Октомврийските продажби на дребно от своя страна надминаха прогнозите, покачвайки се с 0,5%.

"Нашите прогнози включват умерено нарастване на потребителските разходи през първата половина на 2014 г.", посочиха икономистите от Goldman Sachs в Австралия в свое изследване.

Книжата на Rio Tinto отстъпиха с 0,5 на сто след новината, че капиталовите разходи може да бъдат понижени наполовина до 2015 г.

В Южна Корея Kospi изгуби 1,05% до 2 009,36 пункта, воден от спада при производителите на автомобили. Hyundai Motors се смъкна с 4,2%, след като компанията отчете спад от 3 на сто в продажбите през ноември. Книжата на Kia Motors пък поевтиняха с 5,2%.

Същевременно Джо Байдън продължава обиколката си в Азия. Американският вицепрезидент ще посети Япония и Китай през тази седмица, като основна тема на разговорите ще бъде спорната зона край островите Сенкаку.

Повече по темата може да видите в материала на Bloomberg!