Доларът поскъпна до 8-седмичен връх спрямо йената

Разликата в доходността по 30-годишите държавни облигации на САЩ и Япония се увеличи до 2,26%.

12.11.2013 | 11:49
Доларът поскъпна до 8-седмичен връх спрямо йената

Японската йената потъна във вторник до най-ниските си нива спрямо американския долар за последните 8 седмици, след като лихвеният диференциал между японските и американските 30-годишни държавни облигации достигна най-широката стойност от 2011 г. насам заради обнадеждаващите сигнали за по-бързо възстановяване на икономиката на САЩ. Двойката USD/JPY си върна възходящия тренд и се насочи отново към психологическата бариера при 100,00.

Макроикономическите данни за САЩ от края на миналата седмица потвърдиха, че растежът на брутния вътрешен продукт е по-голям от очакваното. През третото тримесечие на годината БВП се увеличава с 2,8% на годишна база при прогнози за ръст от едва 2%. В същото време заетостта записа изненадващ ръст през октомври с нови 204 000 работни места в секторите извън селското стопанство.

Индикаторът на Bloomberg за финансовата стабилност в САЩ, който комбинира променливи като лихви по държавни и корпоративни облигации, волатилност в цената на акциите, състояние на паричния пазар и др. се покачи до 1,825 пункта, което е най-високото ниво от 1994 г. насам.

Разликата в доходността по 30-годишите държавни облигации на САЩ и Япония се увеличи до 2,26%. Реакцията на пазара е резултат от последните сигнали за стабилизиране на американската икономика, които заздравиха позициите на щатския долар за сметка на йената, еврото и британската лира.

Британската лира може да намери подкрепа от коментарите на председателя на Английската централна банка Марк Карни, който ще представи утре доклад за инфлацията на Острова през последното тримесечие. Очакванията са, че от банката ще бъдат по-оптимистични в прогнозите си за местната икономика.

Еврото остава под напрежение заради политиката на Европейската централна банка. Още миналата седмица от ЕЦБ намалиха основния лихвен процент до 0,25% и вече усилено се говори за прилагане на стимули по примера на Федералния резерв.

Двойката EUR/USD се търгува днес малко под 1,3400 и недалеч от двумесечното дъно при 1,3269, което формира в четвъртък. Двойката USD/JPY е в нивата под 100,00. За последно най-търгувания кръстосан курс на йената бе в зоната над тази бариера преди точно два месеца.