Добрите данни от САЩ изпратиха надолу индексите в Азия

Най-драстичен спад от 2,9% в петъчната търговия отчете китайският индекс Shanghai Composite.

08.11.2013 | 12:33
Добрите данни от САЩ изпратиха надолу индексите в Азия

Фондовите пазари в Азия отчетоха понижения в последната сесия за седмицата, след като индикациите за засилване на икономиката на САЩ повишиха опасенията, че Федералният резерв може да започне поетапно ограничаване на покупките си на облигации.

Предварителните данните за растежа на американската икономика през третото тримесечие показаха покачване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 2,8%. Резултатът надхвърли както отчетените тримесечие по-рано 2,5%, така и прогнозата на експертите за ръст от 2 на сто.

Пазарите реагираха негативно на данните с оглед на завръщането на инвеститорските опасенията, че централната банка на САЩ може да намали 85-милиардните си месечни покупки на облигации по време на заседанието през декември.

Японският бенчмарк Nikkei 225 изгуби 1%, въпреки че йената поевтиня спрямо щатския долар до ниво от 98,12. Австралийският S&P/ASX 200 се смъкна с 0,4%, а в Южна Корея Kospi загуби 1%.

Перспективата Фед да намали стимулите си доведе до масови разпродажби през лятото, което провокира значителни спадове на покупателните способности на някои от водещите азиатски валути. Следващите икономически данни от САЩ, които пазарните участници очакват с интерес в петък, са тези за пазара на труда през октомври.

Сред страните от Югоизточна Азия, които бяха най-силно засегнати от последната вълна на разпродажби, филипинският индекс PSE Composite спадна с 1,3%, докато в Индонезия JSX изгуби 0,2 на сто.

В Хонконг Hang Seng се понижи с 0,6 %, докато бенчмаркът Shanghai Composite изтри 2,9% на сто.

Публикуваните по-рано през деня данни показаха, че търговският излишък на Китай се е разширил през октомври, изпращайки нов сигнал към пазарите, че растежът на икономиката се стабилизира.

Износът на втората по сила икономика в света се е покачил с 5,6% на годишна база през десетия месец след неочаквания спад с 0,3% през септември. В същото време растежът на вноса остана стабилен през октомври, покачвайки се малко над очакванията с 7,6%.

По този начин общият търговски излишък на Китай нарасна до 31,1 млрд. долара спрямо 15,2 млрд. долара месец по-рано. Резултатът надхвърли пазарните прогнози за покачване до 24,28 млрд. долара.

Данните обаче имаха малко въздействие върху пазара, тъй като бяха засенчени от новините от САЩ. Въпреки това пазарните участници останаха фокусирани върху предстоящата през уикенда среща на върха на управляващите в Пекин, или т. нар. Трети пленум на Комунистическата партия. Очакванията са новото ръководство на партията да представи плановете си за развитието на икономиката през следващите десет години.

Листнатите в Хонконг акции на China Cosco Holdings Co поевтиняха с 5,6%. Най-голямата компания за доставки в Китай обяви, че един от изпълнителните ѝ директори е разследван за злоупотреби от местните власти.

Междувременно един от най-силните тайфуни в Азия през тази година удари Филипините в петък. Природното бедствие провокира задействането на множество свлачища и спря електричеството в големи части от страната. Според последните данни бурята е взела живота на четирима души.

Близо 720 000 души са били евакуирани. Сред тях са хиляди жители на Бохол, който през миналия месец бе ударен от земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер.

Повече за природното бедствие може да научите от материала на Bloomberg!