И британската Комисия за финансов надзор разследва манипулациите на валутните пазари

Коментар на Нейра Чехич от Bloomberg Television за Bulgaria On Air.

18.10.2013 | 18:05
И британската Комисия за финансов надзор разследва манипулациите на валутните пазари

Комисията за финансов надзор във Великобритания започна собствено разследване за манипулациите на валутния пазар. Институцията проверява операции, осъществявани в някои от най-големите банки, сред които Barclays, Citigroup, RBS.
По този начин комисията се присъедини към глобалното разследване, част от което вече са регулаторните органи от САЩ, ЕС и Швейцария.

Запознати със случая споделиха, че регулаторите органи разследват така наречена група за мигновени съобщения. По думите им тази група включва старши трейдъри в банки, измежду които Barclays, Citigroup, and RBS.

Регулаторните органи проверяват дали са били извършвани манипулации на валутните пазари. Двама от запознатите казаха, че за период от 3 години, дилърите разменяли съобщения през терминали на Bloomberg за техните позиции и поръчки на клиенти, и са извършвали търговия преди обявяването на валутните индекси.

Двама трейдъри, които не са участвали в размяната на информация и желаят имената им да не бъдат публично оповестявани, тъй като работят със замесените в случая, разкриват че групата била наричана „Картелът“.

Явно списъкът с банки се е променял във времето и включвал, такива като UBS. През четирите банки се формира повече от 40% от форекс търговията, която се оценява на повече от 5 трилиона долара на ден.

В момента регулаторите преценяват дали съобщенията могат да се разглеждат като опит за манипулация на пазара.