Япония запазва мащабните си стимули

Гуверньорът на централната банка Харухико Курода приветства решението за покачване на данъка върху продажбите от 2014 г.

04.10.2013 | 10:42
Япония запазва мащабните си стимули

Японската централна банка (ЯЦБ) запази мащабната си програма за стимулиране и подобри перспективите си относно капиталовите разходи, окуражена от нарастващите признаци за подобряване на икономическата обстановка в страната.

Централната банка потвърди становището си, че третата най-голяма икономика в света се възстановява умерено. Това предполага, че допълнителни мерки за стимулиране на паричната политика на този етап не са нужни, за да се противодейства на очакваното сътресение след покачването на данъка върху продажбите през следващата година.

"Капиталовите разходи се покачват с подобряването на корпоративните печалби", се посочва в изявлението на ЯЦБ. Оценката е малко по-оптимистична в сравнение с предходния месец, когато по думите на централните банкери капиталовите разходи показваха признаци на възстановяване.

ЯЦБ потвърди прогнозите на експертите и декларира за пореден път готовността си да удвои паричната база до април 2014 г. чрез закупуване на активи. Целта е постигането на инфлация от 2 на сто през следващите две години. За последната година паричната база е нараснала с 46%.

Двудневната среща на централните банкери последва изявлението на премиера Шиндзо Абе, който обяви на 1 октомври окончателното си решение за реализиране на двустепенното покачване на данъка върху продажбите. Налогът ще нарасне до 8 на сто от текущите 5% през април 2014 г. и до 10% през октомври 2015 г.

По време на официалната пресконференция след обявяването на решението на банката гуверньорът Харухико Курода приветства решението на Абе. Банкерът определи мярката като важна първа стъпка в обуздаването на огромния държавен дълг на Япония, които нахвърля близо два пъти размера на 5-трилионната в долари японска икономика.

ЯЦБ очаква увеличението на данъка върху продажбите да коства на японската икономика около 0,7 процентни пункта от растежа през следващата година. Засега обаче централните банкери не виждат необходимост от допълнително разширяването на стимулите.

Японската икономика успя да постигне растеж в продължение на три последователни тримесечия, след като революционните политики на правителството на Абе подкрепиха разходите на домакинствата и натиснаха надолу курса на йената спрямо основните конкурентни валути. По този начин третата по сила икономика в света се възползва от едно от традиционните си големи преимущества – силният износ.

Вижте подробности във видеоматериала  на Bloomberg.