Акционерите в Microsoft искат главата на Бил Гейтс?

Трима инвеститори настояват бордът да накара съоснователя на компанията да напусне заради прекомерното му влияние, съотнесено към дела му.

02.10.2013 | 14:52
Акционерите в Microsoft искат главата на Бил Гейтс?

Трима от 20-те водещи инвеститори в Microsoft Corp лобират бордът да притисне Бил Гейтс и да го накара да напусне поста на председател на софтуерната компания, твърдят запознати източници, пожелали анонимност, цитирани от Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър от години е подложен на натиск да подобри резултатите и цените на акциите на фирмата. За първи път обаче големите акционери се прицелват към Гейтс, който продължава да е една от най-уважаваните и влиятелни фигури в технологичния бранш.

Няма индикации, че бордът на Microsoft ще задоволи желанията на тримата инвеститори, които държат общо над 5% от акциите на фирмата. Гейтс притежава 4,5% и е най-големият индивидуален акционер в компанията.

Тримата инвеститори са притеснени, че ролята на Гейтс като председател на практика блокира възприемането на нови стратегии и би ограничило властта на новия изпълнителен директор за осъществяване на сериозни промени. По-специално те отбелязват влиянието на Гейтс в специалния комитет, който търси заместник на Балмър.

Друг повод за тревога сред тях, е че Гейтс, който прекарва по-голямата част от времето си в работа за филантропската си фондация, има прекомерно голяма власт в сравнение с по-малкия му дял в компанията.
Гейтс, който държеше 49% от Microsoft преди компанията да бъде качена на борсата през 1986 г., продава по около 80 млн. акции на Microsoft годишно по предварително съставен план, който, ако се запази, ще го остави без никакъв дял във фирмата до 2018 г.

Публичната му роля в Microsoft намаля, след като той предаде директорския пост на Балмър през 2000 г. и се отказа от ежедневната си работа там през 2008 г., за да се съсредоточи върху фондацията Bill & Melinda Gates.

През август Балмър обяви, че ще се пенсионира след 12 месеца. В момента Microsoft търси нов изпълнителен директор, въпреки че според борда стратегията на Балмър ще продължи да се изпълнява. Неговият фокус е производството на устройства като таблетите Surface и игровите конзоли Xbox и превръщането на ключовия софтуер на компанията в услуги, осигурявани по интернет.

Microsoft все още е една от най-скъпите технологични компании в света, като за миналата финансова година регистрира нетна печалба от 22 млрд. долара. Основният ѝ продукт - операционната система Windows и в по-малка степен пакетът програми Office, са под натиск заради спада на продажбите на персонални компютри на фона на нарастващата популярност на смартфоните и таблетите.

Акциите на Microsoft от десетина години са на практика без промяна, а фирмата губи позиции за сметка на Apple Inc. и Google Inc.

Още корпоративни новини от Microsoft може да научите от материала на Bloomberg!