Доларизацията на Виетнам намалява

Темпът на кредитиране в американска валута се е свил значително заради политиката на централната банка.

30.09.2013 | 16:45
Доларизацията на Виетнам намалява

Доларизацията на виетнамската икономика е намаляла през последната година, а валутният курс на донга се е стабилизирал. Това се казва в доклад на централната банка на страната, публикуван през уикенда.

По-ниската степен на доларизация, която представлява навик да се използват долари във всекидневни активности и сделки между местни лица и фирми, се вижда от намаляващия дял на депозитите в чужда валута спрямо общото парично предлагане в страната.

Този дял се е понижил от 30 на сто през 1990 година до 15,8 на сто в края на 2011 година и 12% в края на миналия месец.

Централната банка посочва още, че отпуснатите кредити в донги са се увеличили значително, докато тези в долари се свиват. За осемте месеца от началото на годината кредитите в донги са нараснали с 10,4 на сто, докато доларовите са намалели с 11,55 на сто.

От институцията посочват, че са взели мерки за стабилизиране на валутния курс, което е помогнало на Виетнам да увеличи валутния си резерв и да се утанови контрол над инфлацията.

Сред тях е повишаването на средния междубанков курс с 1 на сто, извършено през юни, когато се е прибегнало и до намаляване на лихвите по доларовите депозити. Това е направено с цел намаляване на валутните позиции на населението и фирмите.

Какви са тенденциите за Виетнам и как страната се бори с доларизацията – вижте във видеото на Bloomberg.