Спорът за щатския дълг парализира европейските борси

Повечето от индексите на континента почти не помръднаха и приключиха сесията с минимални спадове.

25.09.2013 | 19:51
Спорът за щатския дълг парализира европейските борси

Германският водещ борсов индекс Dax отчете съвсем леки движения в сряда и практически напусна търговията без изменение.

Липсата на напредък в американския бюджетен спор, както и все още неясната парична политика на Съединените щати намали желанието за действия на паркета, смятат участници в пазара. Също така и новите икономически данни от САЩ - за поръчките на дълготрайни стоки и продажбите на нови жилища, не успяха да дадат нов тласък на пазара.

Все пак добри новини за инвеститорите имаше още в ранните сутрешни часове: компанията за пазарни проучвания GfK обяви днес най-новите данни за потребителското доверие в Германия. Потребителското доверие е най-добро от шест години насам. За октомври анализаторите на GfK прогнозират увеличаване на барометъра с 0,1 до 7,1 пункта, обяви базираната в Нюрнберг компания.

"Германските потребители очакват икономиката да се засили през следващите няколко месеца", посочват в официално съобщение до медиите от GfK. "Налице е ясна възходяща тенденция", допълват още експертите.

„Това потвърждава картината от последните няколко месеца. Потребителското настроение е добро, като се има предвид силния пазар на труда и достойните заплати, особено след като инфлацията е ниска и позволява реално покачване на заплатите. И икономическите параметри изглеждат добре. Затова и се увеличава готовността за купуване. Частното потребление се превърна в опора на икономиката", коментира данните Томас Аменд, анализатор в HSBC Trinkhaus.

В крайна сметка Dax отчете ръст от 0,01 на сто до 8 665,63 пункта. Във „втора лига“ на германския борсов пазар MDax приключи сесията с минимален ръст от 0,1 на сто до 14 997 пункта, TecDax се повиши с 0,6% до 1078 пункта. EuroStoxx50 приключи сесията на ниво от  2925 пункта.

Френският водещ индекс Cac 40 се сви с 0,01 на сто до 4 195,35 пункта, в Лондон борсовият бенчмарк  FTSE 100 нарасна с 0,30 на сто до 6 551,53 пункта.

Във Франкфурт под напрежение се озоваха акциите на Commerzbank. Председателят на борда Мартин Блесинг и неговият екип изразиха в навечерието на анализаторска конференция на Bank of America/Merrill Lynch опасенията си, че Commerzbank скоро ще отчете слаби резултати. Освен това Блесинг е заявил, че до края на годината банката няма да продава свой бизнес, с малки изключения. В крайна сметка пазарната капитализация се сви със 6,7 на сто до 8,72 евро за акция, с което поведоха губещите в Dax.

Изказвания от страна на Deutsche Bank, според която приходите от бизнеса с облигации през третото тримесечие се очаква да бъдат значително по-ниски от тези през предходната година, се отразиха негативно на акциите на най-голямата банка във Франкфурт – със спад от 2,7% до 34,51 евро за акция.

Високо в списъка за продажби на търговците отново бяха акциите на K+S. Книжата се обезцениха с два процента. Според брокери инвеститори вече се настройват на по-ниски цени на поташ и по този начин – на очевидно по-слаб бизнес в сектора.