Еврото е близо до 7-месечен връх

Централната банка на Индия завиши основната си лихва.

20.09.2013 | 10:23
Еврото е близо до 7-месечен връх

Еврото се приближи към 7-месечен връх, а Централната банка на Индия неочаквано повиши основния лихвен процент, за да осигури подкрепа на рупията и същевременно да намали инфлацията, след като решението на Федералния резерв на САЩ за задържане на стимулите покачи курса на рупията спрямо долара, предава Bloomberg.

Новият гуверньор Рагурам Ражан увеличи основната лихва с една четвърт от процента до 7,5%. Лихвата бе 7,25%, а това е първото й повишение от 2011 г. Всички 36 икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха, че Ражан няма да промени лихвеното ниво. Централната банка на Индия понижи междубанковия лихвен процент по кредитите (т.нар. marginal standing facility rate) до 9,25% от 10,25%, за да подобри ликвидността в банковата система.

Изненадващото решение на Фед от преди два дни беше облекчение за активите на развиващите се пазари и ускори поскъпването на рупията, предизвикано от намерението на Рагурам Ражан този месец да увеличи валутните резерви на страната. От началото на 2013 г. рупията е поевтиняла с 13% спрямо долара, подклаждайки инфлация дори и когато икономическият растеж се забавя.

Това е първото решение за лихвените проценти на Рагурам Ражан, който встъпи в длъжност по-рано този месец. Сега той има трудната задача да възстанови стабилността на рупията във време, в което инвеститорите приветстват отпускането на юздите на паричната политика на САЩ, пише CNBC.

Този месец почти на всички борси в Азия рупията поскъпна с 5,5%. Вчера валутата поскъпна с 2,7% и отбеляза едномесечен връх. Но новината разтърси пазарите в Индия, предава CNBC. Доходността по 10-годишните индийски облигации с купон от 7,16% се покачи до 8,32%. Индексът S&P BSE Sensex изгуби 2% от стойността си.

„Отлагането на намаляването на стимулите от страна на Фед и поскъпването на рупията дадоха зелена светлина на централната банка да облекчи затегнатата ликвидност“, коментира Радика Рао, икономист в DBS Group Holdings в Сингапур. „Покачването на основната лихва се отразява на продължаващата нестабилност, предизвикана от огромния дефицит по текущата сметка на Индия и покачващата се инфлация“.

Още форекс новини и коментар на Дейвид Инглес от Bloomberg Television вижте от видео файла.