ФЕД изненада пазарите

Стимулите за икономиката няма да бъдат изтегляни.

19.09.2013 | 15:07
ФЕД изненада пазарите

Федералният резерв изненада пазарите и се отказа да променя водената от институцията политика. Лихвите остават около нулата, няма промяна и в размера на третия кръг количествени улеснения.

Пазарите очакваха, че ФЕД ще постави началото на изтеглянето на икономическите стимули след двудневното си заседание, с първоначално свиване на 85 милиардната месечна програма за изкупуване на облигации с 10 милиарда долара.

С решенията си от вчера, централната банка показа ясно, че американската икономика още не е достатъчно стабилна, за да посрещне изтеглянето на стимулите, въпреки че се отчитат положителни ефекти от продължаващата вече една година трета серия количествени улеснения.

Вчера Бернанке и екипът му обявиха, че ще повишат лихвените проценти, чак когато безработицата слезе под 6,5%, а инфлацията се настани на ниво от 2,5%. Според експертът Денис Гартман инфлацията не е толкова важна за централната банка за разлика от цифрите за безработицата.

„Преди да продължим напред първо трябва зорко да следим нивото на безработицата, както ни посъветва Фед. Чак когато цифрата падне под 6,5%, можем да очакваме Фед да свие с малко обема“, коментира пред CNBC решението на Бен Бернанке основателят на Gartman Letter Денис Гартман.

„Занапред не трябва да сваляме поглед от месечните данни за безработицата и ще стигнем до разковничето. Може би 200 хил. или 225 хил., или дори 250 хил. души, трябва да бъде броят на започващите работа всеки месец преди Фед да се увери, че спокойно може да намали количеството на покупките.“

Гартман не е изненадан, че Фед не направи нищо. „Разбрахме само, че икономическите данни ще бъдат в основата на бъдещето решение на централната банка“, продължи икономистът.

Вижте видео файла с част от изказването на председателя на ФЕД  Бен Бернанке.