Индийската рупия се съживи след решението на Фед

Валутата поскъпна с 2,7% и отбеляза едномесечен връх.

19.09.2013 | 10:01
Индийската рупия се съживи след решението на Фед

Индийската рупия скочи с 2,7% и отбеляза едномесечен връх, след като Федералният резерв на САЩ изненадващо се въздържа от орязване на стимулите, с които изкупува активи. Акциите и облигациите също поскъпнаха, пише Bloomberg.

Един долар сега се разменя за 61,71 рупии. По данни на централната банка доходността по 10-годишните индийски облигации с купон от 7,16% се свлече с 20 базисни пункта до 8,18%. Това е най-ниското ниво от 8 август насам. Местният индекс Sensex прибави 2,7% към стойността си и стигна 20 501,54 пункта, като отбеляза нов рекорд от януари 2011 г.

Утре Централната банка на Индия ще преразгледа политиката си, след като данните от тази седмица показаха неочакван ръст на инфлацията на годишна база – през август правителството отчете рекордните 6,1% от шест месеца насам. Анкетираните от Bloomberg 36 икономисти очакват банката да остави основната лихва от 7,25% процента без промяна.

Вчера Федералната комисия за открития пазар заяви, че ще изчака повече доказателства, че икономиката на най-голямата икономика в света се възстановява преди да предприеме намаляване на месечната програма за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара.

Ходът на Комисията не оправда очакванията на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, които предвиждаха орязване с 5 млрд. долара месечно. На пресконференцията вчера Бен Бернанке каза, че Комисията е загрижена, че рязкото затягане на монетарната политика може да притъпи растежа.

„Изненадващото решение на Фед е в подкрепа на апетита за риск към развиващите се пазари. Ефектът върху дефицита по текущите сметки на страните може да бъде по-голям“, сподели пред Bloomberg ръководителят Стратегии на развиващите се пазари в Barclays Кун Чоу.

На 17 септември, преди срещата на Фед, фондовете зад Океана продадоха индийски държавни ценни книжа в размер на 85 млн. долара. На 16 септември те се освободиха от ДЦК за 214 млн. долара. От май, когато Бернанке за пръв път спомена, че може да редуцира обема на количествените улеснения, фондовете са продали индийски ДЦК на стойност 10 млрд. долара.