Драги: Икономиката на еврозоната остава крехка

ЕЦБ ще продължи да поддържа ниски нива на основния лихвен процент.

16.09.2013 | 12:48
Драги: Икономиката на еврозоната остава крехка

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че икономиката в еврозоната остава крехка и заради това Централната банка ще продължи да поддържа ниски нива на основния лихвен процент. Коментарът му беше направен в Берлин по време на бизнес форум. Драги заяви още, че безработицата в еврозоната все още остава твърде висока.
 
Марио Драги заяви, че икономическият растеж в еврозоната от 0,3 на сто, отчетен през второто тримесечие е положителен знак, но е само началото на дълъг път на възстановяване. Президентът на ЕЦБ добави, че е на лице подобрение при пазарите, вследствие на усилията на правителствата за финансова консолидация, както и усилията на централната банка по отношение на откритите парични операции.

Драги още веднъж подчерта като приоритет на финансовата институция – възстановяването на кредитирането към частния сектор. В Берлин, той призова за създаване на по-голяма конкурентоспособност чрез устойчиви политики, и не на последно място ускоряването на създаването на банковия съюз.  По думите му европейските компании трябва да търсят по-голяма продуктивност - „нещо, което може да се постигне само с иновации и инвестиции, а те няма как да се осъществят без подкрепата на правителствата“.

По-рано този месец ЕЦБ остави основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%, въпреки че повиши прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната.