Австралийският долар е на път да достигне 3-месечен връх

Новозеландският долар пък поскъпна до 3,5-месечен връх, докато индонезийската рупия изгуби известни позиции.

12.09.2013 | 16:56
Австралийският долар е на път да достигне 3-месечен връх

Австралийският долар е на път да се изкачи до 3-месечен връх. Инвеститорите са повишили своя апетит към риск заради стихналото напрежение около случващото се в Сирия.

Анализатори смятат, че австралийският долар може да достигне паритет спрямо американската валута до края на годината. Това означава, че един австралийски долар ще се разменя точно за един американски долар.

Положителните нагласи спрямо "Австралиеца" са породени от скорошните oптимистични икономически данни от Китай, който е най-големият търговски партньор на страната. Безработицата пък достигна 4-годишен връх от 5,8%.

Новозеландският долар пък поскъпна до 3,5-месечен връх. Това стана след като Централната банка на Нова Зеландия оповести, че възнамерява през следващата година да повиши лихвените проценти.

Индонезийската рупия изгуби известни позиции, защото по-късно през деня се очаква Индонезийската централна банка да вземе важно решение за нивото на лихвените проценти.

Също така пада ѝ доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на страната. Сигналите на пазара на облигации са разнопосочни, а не това искат те.

Още за представянето на валутите на тези страни, както и на Филипините, Южна Корея и Индия - вижте в материала на Bloomberg!