Най-богатият китаец поглежда към САЩ и Европа

Уан Дзиенлин ще завладява западните пазари със строителната си компания Wanda Group.

12.09.2013 | 12:25
Най-богатият китаец поглежда към САЩ и Европа

Най-богатият човек в Китай насочва погледа си извън границите на Поднебесната империя. Уан Дзиенлин, собственик на най-голямата компания за строителство на бизнес имоти в Китай - Wanda Group, иска да разшири дейността си в САЩ и Европа.

Президентът на конгломерата Wanda Group притежава нетно състояние от 14,2 млрд. долара според данни на Bloomberg. Той е с 3,2 млрд. долара по-богат от Дзун Цинхоу - основателят на Hangzhou Wahaha Group - третият по големина производител на бира в Китай. Дзун се нарежда на второ място в класацията на Bloomberg.

И според Forbes Уан е най-богатият човек в родината си, като американското списание оценява богатството му на около 14 млрд. долара (10,5 млрд. евро).

Уан, чиято империя от имоти управлява близо 14 млн. кв. м, планира да увеличи имотните си активи с 68% до 2014 г. Напоследък той масово изкупува активи в чужбина, включително Sunseeker International Ltd. - британски производител на яхти.

Уан развива приоритетно и хотелския си бизнес, отваряйки по 15 нови петзвездни хотела годишно. Стратегията му включва строителство на хотели в 10 от най-големите градове в света, включително вече планираните обекти в Лондон и Ню Йорк. 

Повече подробности за неговия бизнес вижте в материала на Bloomberg.