Цената на златото отново пое нагоре

Металът ще загуби привлекателността си веднага щом САЩ приключат с действията си в Близкия Изток, смятат експерти

11.09.2013 | 13:03
Цената на златото отново пое нагоре

Стойността на фючърсите върху златото промени негативния си курс от последните две сесии, постигайки леко повишение в сряда. Пазарните движения бяха подкрепени от изявлението на президента Барак Обама, които заяви готовността на САЩ да реши кризата в Сирия чрез дипломация.

Цената на жълтия метал се покачва с 3,00 долара, 0,22 на сто, до 1 367,00 долара за тройунция в електронната търговия. Стойността на актива се понижи с повече от 20 долара в предходната сесия, постигайки най-голямото си еднодневно отстъпление от 5 юли насам на фона на несигурността около Сирия.

По думите на експертите от First Asset Investment Management златото ще загуби привлекателността си веднага щом САЩ приключат с действията си в Близкия Изток. Интересът към метала обаче може и да не намалее, ако други държави се присъединят в конфликта и агресията измести местоположението си – може би най-лошият възможен сценарий.

Жълтият метал се изстреля до 3-месечен връх от 1 434 долара за тройунция в Ню Йорк на 28 август, точно след като САЩ заявиха, че Сирия трябва да бъде подведена под отговорност за употребата на химическо оръжие срещу цивилни граждани.

От Mitsubishi UFJ Financial Group обаче смятат, че дори и ситуацията около Сирия да остане твърде нестабилна през следващите месеци, то по-голямо влияние върху цената на златото ще имат икономическите данни, както и случващото се около Фед с плановете им за стимулите.

При търговията с други благородни метали сребърните контракти с доставка през декември поскъпват с 0,129 долара, или 0,56%, до 23,145 долара за тройунция. Медта с доставка през декември пък се търгува с повишение от 0,017 долара, или 0,51 на сто, до 3,279 долара за паунд.

Фючърсните договори върху платината с доставка през октомври поскъпват с 1 483,75 долара за тройунция, докато 9,65 долара, или 0,65%, докато цената на паладия с доставка през декември е нагоре с 9,75 долара, или 1,41 на сто, до 702,40 долара за тройунция.