Бизнес доверието в Австралия се повиши заради политическата стабилност

Понижението на лихвите и по-евтиният австралийски долар подпомогнаха позитивните настроения, отчита експерт.

10.09.2013 | 11:09
Бизнес доверието в Австралия се повиши заради политическата стабилност

 Частният бизнес в Австралия е бил по-уверен за бъдещето на националната икономика през август на фона на перспективата за по-голяма политическа сигурност, пише WBP Online. Доверието на предприемачите се е покачило с оглед на очакванията оглавяваната от Тони Абът Либералнационална партия да спечели парламентарните избори, както и в действителност се случи.

Изготвяният от National Australia Bank (NAB) индекс на бизнес доверието е нараснал през август до най-високото си ниво от май 2011 г., достигайки резултат от 6 пункта спрямо отчетените през предходния месец -3 пункта.

"Понижението на лихвите през август и по-евтиният австралийски долар подпомогнаха позитивните настроения. Изглежда обаче, че по-важни бяха политическите фактори, в това число очакванията за промени в правителството и по-голямата сигурност за бъдещата политическа рамка", се посочва в съобщение на NAB.

Докладът разкри също така, че условията за бизнес в страната са се подобрили леко през август след достигнатото 4-годишно дъно през юли.

"Продължаващата тенденция за слабост в условията за дребен бизнес е много очевидна", отбелязва изследването. "Условията са особено негативни в минното дело, производството, строителството и продажбите на едро. Туризмът и услугите са единствените направления, които отчитат положителни резултат", се посочва още в доклада.

В официалното си слово след края на парламентарния вот в събота бъдещият премиер Абът заяви, че "новото управление в Австралия ще бъде отговорно към бизнеса".

"По време на 3-годишния ни мандат данъкът върху въглеродните емисии ще бъде премахнат", посочи Абът, като обеща също, че правителството ще се стреми към достигане на стабилен бюджетен излишък.

Резултатите от проучването се отразиха и на валутните пазари, след като австралийският долар нарасна до 92,63 американски цента спрямо 92,28 в понеделник.

Повечето икономисти са на мнение, че австралийската икономика е била засегната от липсата на сигурност през последните години. По думите им водената от правителството на лейбъристите политика е повлияла негативно на доверието на австралийската бизнес общност.