Еврото се възстанови от достигнатото 7-седмично дъно спрямо долара в петък

Доларът остана под натиск след данните за заетостта в САЩ.

09.09.2013 | 11:25
Еврото се възстанови от достигнатото 7-седмично дъно спрямо долара в петък

Щатският долар отстъпи спрямо основните си конкурентни валути в петък, след като разочароващите данни за заетостта в САЩ охладиха очакванията, че Федералният резерв ще започне поетапно ограничаване на стимулите още през септември.

Американското министерство на труда обяви, че икономиката на САЩ е добавила 169 хиляди работни места през август. Резултатът остана под очакванията на повечето експерти за покачване от над 180 хиляди.

Равнището на безработица за сметка на това се смъкна до 4,5-годишно дъно от 7,3% спрямо 7,4 на сто през юли. Данните обаче отчасти се дължат на все повечето хора, които напускат работната сила.

В доклада на щатското ведомство се посочва също, че ръстът на работните места за юли е бил ревизиран в посока надолу до 104 хиляди спрямо предварителната оценка от 162 хиляди. Резултатът за юни пък бе понижен до 172 хиляди от 188 хиляди.

Песимистичните данни подложиха на натиск американските пари на фона на подновената несигурност за това дали Фед ще започне да свива 85-милиардната си месечна програма за изкупуване на активи на предстоящото заседание на 17-18 септември.

По-рано председателят на централната банка Бен Бернанке заяви, че решението за ограничаването на количествените улеснения ще зависи от това дали икономическите данни са достатъчно силни.

Еврото се възстанови от 7-седмичното дъно спрямо долара, като EUR/USD добави 0,47% до 1,3181 в края на петъчната търговия, ограничавайки седмичното отстъпление до само 0,07 на сто.

Вижте повече от коментара на Bloomberg по темата.