БРИКС създава специален фонд за стабилизиране на валутните пазари

Детайлите около сформирането на резервния фонд от 100 млрд. долара предстои да бъдат уточнени.

07.09.2013 | 10:47
БРИКС създава специален фонд за стабилизиране на валутните пазари

Групата на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) ще създаде резервен фонд в размер на 100 млрд. долара, с който да стабилизира валутните пазари заради отдръпването на стимулите за икономиката на САЩ, предаде Ройтерс.
Китай – притежателят на най-големите валутни резерви в света, ще допринесе с най-много средства за резервния фонд. Все пак той е значително по-малък – първoначалните планове бяха за създаването на резервен фонд от 240 млрд. долара.

Евтините долари, които наводниха Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР през последните години, започнаха да "изтичат" обратно, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке обяви, че скоро американската централна банка ще започне да затяга паричната си политика.

Китайският зам.-министър по финансите Джъ Гуаняо и руският Сергей Сторчак коментираха на брифинк по вре ена срещата на Г-20 в Санкт Петербург, Русия, че предстои да бъдат уточнени детайлите по този резервен инструмент.

Отделно е на път да бъде създадена и банка за развитие на държавите от БРИКС. Капиталът й ще бъде до 50 млрд. долара, а в момента страните изчистват въпроса с приноса си, както и с местоположението на централата.