Тройката отново е на посещение в Гърция

Предстоят нови преговори и оценка на изпълнението на програмата за стабилизиране на страната

24.02.2014 | 10:36
Тройката отново е на посещение в Гърция

Тройката международни кредитори се завръща днес в Гърция за нови преговори. Целта е постигането на договореност по пакета мерки, които биха позволили да се завърши петият обзор на изпълнението на антикризисната икономическа програма на страната.

Очаква се в рамките на посещението да бъде дадена оценка за изпълнението на стабилизационната програма, благодарение на която Атина получава спасителни траншове за излизане от кризата, предаде Ройтерс.

Надеждите на Гърция са, че оценката ще бъде готова преди 10-и март, когато ще се състои следващото заседание на Еврогрупата.

През 2014 г. изтича срокът на действие на втората международна антикризисна програма за страната. Експерти обаче прогнозират, че Гърция ще има нужда и от трета програма, а различните оценки показват, че тя може да варира между 20 и 50 млрд. евро.

Четири от най-големите банки в страната се нуждаят от допълнителен капитал на стойност 5 млрд. евро, твърдят източници на агенцията от банковия сектор. Това е станало ясно след провеждането на вторите стрес тестове на институциите от страна на Гръцката централната банка.

По думите на централната банка официалните резултати от стрес тестовете ще бъдат обявени в края на месеца - с три месеца закъснение от първоначалния план. Част от забавянето се дължи на решението на банката да се обърне към NM Rothschild и Ernst & Young за второ и трето становище по въпроса, пише Financial Times.

Очаква се резултатите от проверките да бъдат потвърдени и от представителите на тройката кредитори.

Като цяло гръцкият банков сектор понесе огромни загуби от преструктурирането на държавния дълг. Поради това четирите най-големи финансови институции трябваше да получат капиталова инжекция от 28 млрд. долара в средата на 2013 г. 

Според Wall Street Journal инспекторите са склонни да се фокусират върху необходимостта от допълнителни структурни реформи в Гърция, включително мерките за либерализиране на икономиката на страната, проблемите с бюрокрацията и други слаби страни. Изданието посочва, че в дневния ред е включено и разглеждането на пазара на труда.