България на опашката по заделени пари за научни изследвания и иновации в Европа

Парите са три пъти под средното за страните от ЕС.

23.02.2014 | 13:13
България на опашката по заделени пари за научни изследвания и иновации в Европа

България е на последно място в Европа по финансиране на научни изследвания и иновации. Страната ни заделя три пъти по-малко средства за иновации от средното в ЕС, а бюджетите на изследователските институти към БАН са на абсолютния минимум. 

Сред най-новите изобретения, включени в работата на учените от Центъра за суперкомпютърни приложения е термокамера, която може да улавя различни дефекти на сгради.

Термокамерата улавя инфрачервената светлина, която е невидима за човешкото око. Приложението й е широко – от измерване на сгради до залавянето на нелегални емигранти по границата, казва докторантът в БАН Николай Стоименов.

За да се сдобият с термокамера, която е необходима за научни изследвания, младите учени от БАН за кандидатствали за еврофинансиране. Подобна апаратура струва около 36 хиляди евро. Въпреки че Институтът по математика и информатика към БАН е един от отличниците по усвояване на европари, като цяло България е на дъното в Европа по използване на средства за наука и иновации. Успехът при кандидатстване у нас е 15% при средно за Европейския съюз 20%. За следващите 7 години са предвидени 20 милиарда евро повече за развитието на науката на Стария континент. Средствата са предвидени и за повишаване на заплащането на учените от Централна и Източна Европа. Общият бюджет до 2020 г. възлиза на 80 млрд. евро. У нас обаче законопроектът за иновациите, изготвен от служебното правителство на Марин Райков и все още чака да бъде разгледан от депутатите.

Репортаж на Християния Червенкова и Христо Анчев.